Haminan LNG-terminaalin toimintavarmuus ja tehokkuus varmistetaan digitaalisesti
Schneider Electric, energianhallinnan ja automaation asiantuntija, toimittaa Wärtsilän LNG-terminaaliprojektiin integroidun kokonaisratkaisun sähköistykseen ja prosessinhallintaan.
Teknologiakonserni Wärtsilä rakentaa Haminan satamaan LNG-terminaalia, jonka on tarkoitus olla toimintavalmiudessa vuoden 2020 aikana. LNG:tä (Liquefied Natural Gas) eli nesteytettyä maakaasua varastoidaan Wärtsilän toimittamaan 30 000-kuutioiseen säiliöön, josta sitä voidaan edelleen jakaa rekka- ja laivakuljetuksina sekä toimittaa höyrystettynä maakaasuna maakaasuverkostoihin. Lisäksi terminaalista voidaan tankata LNG-käyttöisiä aluksia ja niiden tankkausaluksia. Haminan LNG-terminaali on logistiselta sijainniltaan erinomainen.
Hamina LNG Oy:n terminaali on valmistuessaan Suomen ainoa maakaasun siirtoverkkoon kytketty LNG:n maahantuontiterminaali. Polttoaineena LNG tarjoaa kilpailukykyisen, puhtaamman ja vähäpäästöisemmän vaihtoehdon öljypohjaisille energialähteille. Erityisesti raskaassa maantieliikenteessä ja merenkulussa LNG:n markkinaosuus tulee lähivuosina kasvamaan voimakkaasti.
Schneider Electric toimittaa Haminan LNG-terminaalin sähköistykseen EcoStruxure-teknologia-arkkitehtuurin mukaiset digitaaliset ratkaisut, jotka omalta osaltaan varmistavat terminaalin prosessien turvallisuuden ja toimintavarmuuden. EcoStruxure-teknologian avoimet rajapinnat mahdollistavat liitettävyyden erilaisiin digitaalisiin järjestelmiin nyt ja tulevaisuudessa.
– Schneider Electricin laaja kansainvälinen kokemus öljy- ja kaasualalta tuo arvoa jo suunnitteluvaiheessa Wärtsilän kanssa, sanoo Schneider Electricin Energialiiketoiminnan johtaja Mikko Keto.
Schneiderin toimittaman sähköistyksen integroidut ratkaisut auttavat optimoimaan toiminnan tehokkuuden ja varmistamaan katkeamattoman virransyötön kriittisiin prosesseihin.
Nesteytetty maakaasu on vähäpäästöinen polttoaine, jota pystytään hyödyntämään niin teollisuudessa, meriliikenteessä kuin energiantuotannossakin. Vaihtoehtoisiin fossiilisiin polttoaineisiin nähden nesteytetyn maakaasun käytöllä saavutetaan merkittäviä vähennyksiä hiilidioksidi-, typpioksidi- ja hiukkaspäästöissä.
– Wärtsilä panostaa nesteytetyn maakaasun käyttöön vähentääkseen energiatuotannon ympäristövaikutuksia. Visiomme mukaan kaikki energia saadaan tulevaisuudessa uusiutuvista lähteistä, kuten auringosta ja tuulesta. Tätä varten tarvitaan nopeasti käynnistettävissä olevia ja joustavia voimaloita, jotka käyvät puhtaasti palavalla LNG:llä eli nesteytetyllä maakaasulla ja tulevaisuudessa uusiutuvalla polttoaineella, esimerkiksi synteettisellä kaasulla, sanoo Antti Kämi, Vice President, Engine Power Plants, Wärtsilä.
Haminan projekti on Suomen kolmas LNG-terminaali, jonka rakentamisesta Wärtsilä vastaa. Aikaisemmin rakennetut terminaalit sijaitsevat Torniossa ja Raahessa.