Mielenkiintoinen Riika on vain 400 kilometrin päässä Helsingistä

latvia riga

Monet suomalaiset ovat päässeet tutustumaan Tallinnan ja Tukholman tarjontaan laivaristeilyjen yhteydessä, monet jopa moneen kertaan. Sen sijaan esimerkiksi Latvian Riika ja Liettuan Vilna ovat jääneet monilta tyystin näkemättä. Riika on historiaa täynnä oleva viehättävä kaupunki, johon pääsee lentojen ohella myös meriteitse.

Risteily halki kaupungin

Riian halki virtaava kanava on suosittu paikka risteilyille, jotka kuljetetaan perinteisissä puuveneissä. Tämä on kätevä ja viihdyttävä tapa tutustua kaupungin ilmeeseen. Risteilyn aikana voi ihailla monia Riian merkittäviä maamerkkejä, kuten Vapaudenpatsasta, oopperataloa ja suuria kauppahalleja. Esimerkiksi Hellotickets myy Riikaan veneretkiä ja muita opastettuja retkiä.

Riikaan on kätevä tutustua myös kävellen, sillä kaikki nähtävyydet sijaitsevat riittävän lähellä toisiaan. Historia herää eloon keskiaikaisten linnojen, mutkittelevien palatsien, neuvostoajan monumenttien ja charmikkaasti rappeutuneiden puutalojen myötä. Riika houkuttelee kävijöitä rauhallisella tunnelmallaan, vaikkakin keskellä kaupunkia on tarjolla myös suuren kaupungin tunnelmaa. Väinäjoen rannalla sijaitseva kaupunki sisältää useita laajoja puistoja rentoutumista varten.

Vanhakaupunki tarjoaa historiaa

Riian vanhassa kaupungissa, Daugavajoen ja kanavan syleilyssä, kiehtova historia ja arkkitehtuuri kertovat tarinoita menneisyydestä. Arkkitehtuuri heijastaa kaupungin monikerroksellista historiaa, johon saksalaisten, ruotsalaisten ja venäläisten vuorottainen hallinto on jättänyt jälkensä.

Yksi mielenkiintoinen nähtävyys on esimerkiksi Ruotsalaisportti, jonka ruotsalaiset valloittajat pystyttivät vuonna 1698. Portin molemmin puolin komeilevat kiviset leijonanpäät, joista toinen puree suurta rengasta – ikään kuin kertoen, että Riian tapahtumat pysyvät Riiassa. Portin vieressä on 1700-luvulta peräisin olevat sotilasparakit, jotka nykyään toimivat esimerkiksi ravintoloina ja kauneussalonkeina. Täällä kelpaakin nauttia herkullinen välipala kesken kaupunkiin tutustumisen.

Art Nouveau -tyylinen Kissatalo on myös monen opastetun kiertueen kohteena. Talon omistaja haki killan jäsenyyttä, mutta hänet torjuttiin etnisen taustansa vuoksi. Legendan mukaan talon katolla olevat pyllistävät kissapatsaat ovatkin omistajan hiljainen protesti hylkäystä vastaan. Kiltatalo, joka tuhoutui toisessa maailmansodassa, rakennettiin uudelleen vuonna 1999.

Vanhankaupungin muurin äärellä kohoaa lähes 26 metriä korkea Ruutitorni, joka oli tärkeä osa kaupungin historiallista puolustusta. Tornissa toimii nykyään Latvian sotamuseo, jossa pääsee aukioloaikojen puitteissa piipahtamaan. Kaupungin monimuotoisessa historiassa on nähtävissä myös sen sosiaalinen rakenne, kuten Mustapäiden talon naimattomat ja iloluontoiset kauppiaat ja merimiehet.

Shoppaamista ja yöelämää

Riika houkuttelee myös muodinystäviä ostamaan vaatteita ja muotia, jota on usein tarjolla Suomen hintoja huokeammin. Samoin kaupunki vetää puoleensa myös yöelämästä kiinnostuneita, ja matkustaapa kaupunkiin myös suomalaisia polttariporukoita juhlimaan. Vaikka Riian yöelämä ei ehkä vedä vertoja Tallinnan tarjontaan, kaupungin ydinkeskusta on iltaisin täynnä elämää ja juomatkin ovat edullisia. Tarjolla on monenlaisia paikkoja illanviettoon, jotka vastaavat jokaisen maun ja mieltymysten mukaan.

Riiassa shoppailumahdollisuudet ja ravintolatarjonta keskittyvät pääasiassa muutamiin alueisiin: idylliseen Vanhaankaupunkiin, keskustan modernimpien osien sykkiviin kadunkulmiin sekä torialueelle, jonka eläväinen markkinatunnelma ulottuu aina rautatieasemalle ja Origo-ostoskeskukseen saakka. Näissä paikoissa matkustajat voivat löytää lähes kaiken tarvitsemansa sekä nauttia suuren osan päivittäisistä aterioistaan ilman, että tarvitsisi vaeltaa koko kaupungin halki etsimässä ostoksia tai ruokapaikkoja.

Kulttuurin ystäville Riika tarjoaa runsaasti elämyksiä suoraan kaupungin sydämestä, missä voi kokea konsertteja, oopperaa, balettia, tanssia ja muita esityksiä. Kaupunki elää ja hengittää kulttuuria ympäri vuoden, järjestäen lukuisia tapahtumia, joista monet ovat ilmaisia. Vierailu voikin olla parasta järjestää kesällä, jolloin tapahtumia on paljon keskustan vihreillä puistoalueilla ja vanhan kaupungin kujilla.

Laivalla Riikaan

Lento Riikaan kestää alle tunnin, joten se on erittäin näppärä tapa päästä paikan päälle. Toisaalta meriristeily tarjoaa omanlaistaan viehätystä, vaikka matka kestääkin pidempään, pääsee samalla näkemään kauniita merimaisemia ja nauttimaan laivan antimista ja tunnelmista. Laivan kyydissä matkustaessa voi samalla kokea merellisen seikkailun, jossa ajan kuluminen tuntuu osalta itse kokemusta. Matkalla on tilaisuus rentoutua ja irrottautua arjen kiireistä, ja syventyä vaikka kirjan lukemiseen, ihailla auringonlaskua merellä tai nauttia laivan viihdetarjonnasta ja ravintolapalveluista.

Laivalle voi olla mahdollista ottaa mukaan myös oma auto, jolloin Riikaan ja muuhun Latviaan pääsee tutustumaan myös laajemmin ilman opastettuja kierroksia tai julkista liikennettä. Tämä antaa vapauden suunnitella päiväretkiä ja löytöretkiä omaan tahtiin, tutustuen Latvian monipuolisiin maisemiin ja kulttuuriin syvemmin. Kuten aina matkustaessa, tietty varovaisuus on myös tervetullutta, jotta välttyy esimerkiksi taskuvarkailta ja muilta ongelmilta.

Comments are closed.