Norpat-kangaskasseilla poistetaan Itämerestä 250 000 kiloa haitallista levää

Lidl tuo myyntiin Norpat-kuosiset kangaskassit, joiden myyntihinnasta yksi euro eli yhteensä 50 000 euroa lahjoitetaan John Nurmisen Säätiön Puhdas Itämeri -hankkeille. Lahjoitussummalla tuetaan Itämeren rehevöitymistä ehkäisevää työtä.

Sympaattiset Finlaysonin Norpat-kuosilla koristetut kangaskassit tulevat myyntiin Lidl-myymälöiden kassoille ympäri Suomen marraskuussa. Kassin ostaja tukee Itämeren suojelua, sillä Lidl lahjoittaa jokaisen kassin neljän euron myyntihinnasta yhden euron lyhentämättömänä John Nurmisen Säätiön Puhdas Itämeri -hankkeille.

Kasseja tulee myyntiin 50 000 kappaleen erä eli jos ne kaikki menevät kaupaksi, lahjoitussumma on 50 000 euroa. Lidlin lahjoituksen turvin Itämerestä voidaan poistaa 250 000 kiloa levää*. Jokainen Norpat-kassin ostaja rahoittaakin viiden leväkilon poistamisen Itämerestä.

John Nurmisen säätiö taistelee Itämeren rehevöitymistä vastaan

Rehevöityminen on Itämeren vakavin ympäristöongelma, jonka oireita ovat esimerkiksi jokakesäiset sinileväkukinnat. John Nurmisen Säätiö taistelee rehevöitymistä vastaan tuloksellisilla ja konkreettisilla Itämeren suojelutoimilla. Säätiö on käynnistänyt yli 30 Puhdas Itämeri -hanketta, joista 21 on saatu valmiiksi. Pelkästään Pietarin jätevesien puhdistuksella ja Laukaanjoen lannoitetehtaan päästöjä vähentämällä Suomenlahden vuotuista rehevöittävää fosforikuormaa on yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa onnistuttu pienentämään jopa 75 prosenttia.

– Kuten viime kesän leväkatastrofi osoitti, toimia Itämeren hyväksi tarvitaan edelleen. Toivoa onneksi on ja meillä on käytössämme monia tutkitusti tehokkaita keinoja, joilla Itämeren rehevöitymistä voidaan hillitä. Kartoitamme jatkuvasti myös uusia tapoja suojella rakasta mertamme. Lidlin ja sen asiakkaiden lahjoittama tukisumma on korvaamaton apu työllemme, John Nurmisen Säätiönasiamies Annamari Arrakoski-Engardt kiittelee.

Ostoskasseilla tehdään hyvää

Aikaisemmin Lidl on tukenut kestokassien myynnillä kerätyillä varoilla Pelastakaa Lapset ry:n Eväitä Elämälle -ohjelmaa ja Suomen Pakolaisavun Empathy Movement -liikettä. Omppu- ja Aalto-kuoseilla myydyt kestokassit tekivät hyvin kauppansa vuosina 2016 ja 2017 ja niiden myynnistä lahjoitettiin Eväitä Elämälle -ohjelmaan yhteensä 100 000 euroa. Empathy Movement -liikkeelle on luvassa Minun Suomeni -kestokasseilla kerätty 37 250 euron lahjoitus loppuvuodesta.

– Meillä on monia yhteistyö- ja lahjoituskohteita. Nyt halusimme kohdistaa lahjoituksen Itämerelle. Kutsumme kaikki mukaan levätalkoisiin ja uskomme, että Norpat-kassin kiva ulkonäkö houkuttelee ihmisiä pitämään omaa kassia mukanaan ostoksilla aina uuden kassin ostamisen sijaan, Lidl Suomen vastuullisuuspäällikkö Maija Järvinen sanoo.

Norpat-kassit on valmistettu Reilun kaupan puuvillasta ja niissä on sekä lyhyet että pitkät kantohihnat, joten kassia voi kantaa sekä kädessä että olalla.

*Arvio määrästä perustuu John Nurmisen Säätiön jo toteuttamien Puhdas Itämeri-hankkeiden tuloksiin.

Lidl on yksi Euroopan suurimmista päivittäistavaraketjuista. Lidlin konseptin ydin on parhaan hinta-laatusuhteen tarjoaminen asiakkaille iloisesti palvellen. Suomessa viime vuosina vauhdikkaasti kasvaneessa organisaatiossa työskentelee 5300 henkilöä. 184 myymälän verkosto ulottuu Hangosta Sodankylään ja tavarantoimitukset myymälöihin hoidetaan Janakkalassa, Laukaassa ja Järvenpäässä sijaitsevista jakelukeskuksista. Lisätietoa tuotteista ja ajankohtaisista tarjouksista osoitteessa lidl.fi. Lisätietoja yrityksestä osoitteessa corporate.lidl.fi.

John Nurmisen Säätiö – Itämeren suojelua ja kulttuuritekoja
Vuonna 1992 perustetun John Nurmisen Säätiön tavoite on pelastaa Itämeri ja sen perintö tuleville sukupolville. Säätiö on kulttuuriteoistaan palkittu tiedon välittäjä ja merellisen sisällön tuottaja. Säätiön Puhdas Itämeri -hankkeissa parannetaan Itämeren tilaa konkreettisilla, mereen kohdistuvaa kuormitusta ja ympäristöriskejä vähentävillä toimilla.www.johnnurmisensaatio.fi

Comments are closed.