Naantali

Naantalin satama (ruots. Nådendal hamn, LOCODE: FI NLI) on Saaristomerellä sijaitseva satama Naantalissa, Varsinais-Suomessa. Satama on matkustaja- ja rahtimäärältään Suomen suurimpia. Satama sijaitsee aivan Airiston päässä ja satamaan johtava väylä on auki ympäri vuoden.

Naantalin satama koostuu kolmesta satamanosasta: Kantasatamasta, Luonnonmaan satamasta (Turun Korjaustelakka) ja Nesteen Naantalin jalostamon öljysatamasta, jotka kaikki ovat Naantalin satamalaitoksen hallinoimia. Kantasatama ja Luonnonmaa kuuluvat kunnallisen sataman ja öljysatama on itsenäinen, kahdesta muusta satamanosasta erillinen teollisuussatama, jonka maa-alueet omistaa Neste ja vesialueet Naantalin kaupunki.Naantalin sataman hallinnollinen alue on vain 23,9 hehtaaria,[2] kun Kotkan Satamassa koko on 350 hehtaaria ja Helsingin Vuosaaren satamassa 200 hehtaaria. Naantalin satama sijoittui kolmanneksi Suomen satamista, Taloustutkimuksen vuonna 2007 toteuttamassa satamatutkimuksessa.

Naantalin satamaan johtaa 15,3 metrin Naantalin väylä, joka alkaa Paraisilta, Utön majakkasaaren eteläpuolelta. Se on yksi Suomen merialueen syvimmistä väylistä, sekä pisin meriväylä 120 kilometrin pituudellaan. Väylä oli vuoteen 2009 saakka kulkusyvyydeltään 13-metrinen. 13 metrin väylä valmistui vuonna 1986. Sataman johtajana on toiminut Yrjö Vainiala vuodesta 2005 lähtien.

Nykyisin satamasta on sekä rahti- että henkilöliikennettä ja pääreittiä Naantali–Kapellskär liikennöi Finnlink, joka käyttää liikennöinnissään neljää Ro-Ro/Ropax-alusta.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.