Rakennamme menestystä cleantech-teknologialla, joka auttaa pelastamaan maailman meret

Merien tila puhuttaa. Samanaikaisesti risteilyt buumaavat ja uusia risteilyaluksia rakennetaan jo siinä määrin, että suuret eurooppalaiset telakat ovat myyneet kapasiteettinsa vuoteen 2024 saakka. Tässä yhtälössä merien tila mietityttää entisestään, sillä yksi 3 300 henkilön risteilyalus synnyttää noin 40 000 kiloa jätettä ja 1 150 tonnia jätevettä vuorokaudessa. Hyvä uutinen on se, että suomalaisen Evacin cleantech-kokonaisratkaisu, joka kattaa ympäristöystävällisen aluksen jäte- ja painolastivedenkäsittelyn, kuiva-, märkä- ja ruokajätteen hallinnan sekä puhtaan veden tuotannon tarpeet, vähentää merkittävästi hallinnoitavan ja kierrätettävän jätteen tilavuutta. Haastattelijana vieraileva päätoimittaja Alf Rehn / Menestyksen avaimet, tuotanto Editor Helsinki.

– Samalla aluksesta tulee kelluva jätevedenpuhdistuslaitos, joka puhdistaa mustan ja harmaan veden niin, että jäljelle jää 1 % biolietettä, joka voidaan polttaa pussilliseksi tuhkaa aluksen omassa polttouunissa, Gardemeister kertoo.

Yhtiön alipaine-wc-järjestelmät vähentävät myös osaltaan merkittävästi aluksen vedenkulutusta.

– Alipaine-wc kuluttaa vain 1,2 litraa vettä huuhtelukerralla. Jos risteilyaluksella on 3 300 matkustajaa, joista jokainen huuhtelee wc:n 10 kertaa päivässä, vedensäästöä kertyy vähintään 92 400 litraa päivässä.

EVAC ON KIRJAIMELLISESTI cleantechin ytimessä ja merien hyvinvoinnin näkökulmasta onneksi myös johtavassa markkina-asemassa risteilyalusten uudistuotannossa.

– Meillä on vahva tarina, jonka uskoisin puhuttelevan myös nuoria osaajia. Kukapa ei haluaisi olla mukana kehittämässä ratkaisuja, joilla vastataan ilmastonmuutoksen aiheuttamiin ympäristöhaasteisiin ja yhä väheneviin makean veden varantoihin?

Juuri nyt Evacissa hiotaan globaalien tiimien yhteistyötä hiljattain tapahtuneen yrityskaupan jälkimainingeissa. Uusi omistaja Bridgepoint on mahdollistanut Evacin seuraavan kasvuloikan hankkimalla omistukseensa Cathelcon, maailman johtavan laiva- ja offshore-varusteiden valmistajan.

– Yrityskaupan myötä olemme laajentaneet entisestään cleantech-ratkaisuvalikoimaamme ja jakeluverkostoamme. Meillä on nyt omia toimistoja 14 maassa. Molemmissa yhtiöissä on vahva yhdessä kehittämisen meininki, mikä takaa kovan kasvun myös jatkossa. Itseltäni ja johtotiimiltä yritysostot vaativat toki aina vahvaa muutosjohtajuutta ja tiiviimpää läsnäoloa henkilöstön ja asiakkaiden parissa.

LÄSNÄOLO ON OLLUT Evacin menestyksen salaisuus myös risteilyalusten kauppojen kotiuttamisessa.

– Kun markkinoilla aletaan kuhista uudesta laivasarjasta, käynnistämme välittömästi vaikuttamisen telakoiden, suunnittelu- ja arkkitehtitoimistojen ja operaattorien suuntaan. Tavoitteena on vakuuttaa asiakas mahdollisimman varhaisessa vaiheessa siitä, että meidän järjestelmillä alus täyttää kaikki ympäristövaatimukset Välimereltä Alaskan vesille. Jos pääsemme mukaan spesifikaatioihin, joilla alus etenee tarjouskilpailuun, olemme paalupaikalla.

evac.com

Alf Rehn haastattelee toimitusjohtaja Tomi Gardemeisteria Evac Groupista. Katso video!

Comments are closed.