10 vinkkiä älypuhelimen käyttöön

Mennyt vuosikymmen toi älypuhelimen entistä isompaan rooliin arkeamme. Pahimmillaan se hallinnoi useampaa arkisen elämämme tapahtumaa alkaen heräämisestä aina kodin valojen sammuttamiseen nukkumaan mentäessä.

Vähitellen alkavat 70-, 80- ja 90-luvuilla kirjoitetut science fiction tarinoiden yhteiskuntakuvitelmat toteutua. Mutta ei se älypuhelin pelkästään huonoja asioita ole tuonut sovellustensa mukana, vaan oikeasti arkeamme helpottavia, kuten nämä muutamat, joita käymme tässä läpi.

Viihdekäyttöön sovelluksia riittämiin

Puhelin oli alunperin puhelin, mutta jos nyt ottaisimme satunnaisesti sata ihmistä kadulta ja analysoisimme näiden älypuhelimet, toteaisimme varmuudella, että puhelimia käytetään enemmän kaikkeen muuhun kuin puhelimessa puhumiseen.

Rahapelienkin pelaaminen on siirtynyt sinne älypuhelimeen ja vähentynyt vastaavasti kioskeilta ja kaupoista – vaikkei se perjantaisin siltä näytäkkään kun ihmiset jonottavat lotto, Eurojackpot ja vakiolappujaan yhä vanhaan tapaan kioskijonossa – sekin siis toimisi satakertaa nopeammin ja yksinkertaisemmin mobiilisti, mutta ilman sitä sosiaalista kanssakäymistä, mikä kuitenkin on monelle pelaamisessakin tärkeätä. Nettipelaamisessa on monia operaattoreita, joista yksi vanhimista ja laajimmista palveluportfolioista löytyy ComeOn pelisivustolta.

Entäs sitten mobiilipelit ja elokuvat – nekin ovat nyt saatavilla missä ja koska tahansa. Monella meistä on itseasiassa useampia pelejä ladattuna puhelimiimme sekä useampia suoratoistokanavia alkaen maksuttomista Ruutu ja MTVUutiset ja YLE:n kanavista aina niihin maksullisiin elokuva- ja urheilukanaviin, joita voimme katsella vaikka lääkärin odotusaulassa.

Hyötykäyttö ja puhelin

Puhelin ei todellakaan ole vain viihdekäyttöön vaan mm. pankkimaailma on käytännössä pakottanut meidät ottamaan pankkimme mukaan myös älypuhelimeen, vaikka emme käyttäisi suoranaista mobiilimaksamisen sovellusta, pankit saattavat vaatia maksujen hyväksynnän kännykän kautta vaikka itse maksaminen tehtäisiinkin nettipankissa.

Mobiilimaksaminen sinällään sisältää sekä mobiilisovelluksella tapahtuvan maksamisen, että kännykän selaimella tapahtuvan mobiilimaksamisen ja vuoden 2019 aikana suomalaisten maksukäyttäytyminen muuttui niin paljon, että nykyään maksamme enemmän nettimaksamisesta nimenomaan mobiilisti kuin tietokoneella. Ennen vuotta 2019 olimme tässä määrässä vielä esimerkiksi naapuri Ruotsimme perässä, mutta nyt käytämme naapureitamme enemmän kännykkään maksamiseen.

Kännykässämme voi olla oman kotimme sähkönseuranta, oman unemme seuran, liikkumisemme analysointi ja totta kai kalenterit ja muistiot – kohta emme varmasti enää osaa, emmekä voi elää ilman älypuhelinta, joten emme ole enää kaukana siitä, että ihomme alle asennetaan se siru, joka pitää sisällään kaikki nämä tiedot – ehkä jo 2030-luvulla.

Sähköposti ja viestintä

Sähköposti on joidenkin mielestä jo mennyttä aikaa, mutta niillä jotka saavat paljon sähköposteja, niitä myös tarvitsee arkistoida. Arkistot onnistuvat kansiorakenteella, mikä on sosiaalisen median viesteissä hieman hankalampaa, joten se sähköposti tulee olemaan vielä kauan mukana matkassa – ja myös sovelluksena puhelimessa, jonne kannattaa asentaa joku toinen sovellus, kuin mitä puhelimen mukana tulee.

Muuten viestintämme on vielä osittain tekstiviestejä, mutta entistä enemmän myös kaiken muun maailman sovellusten viestejä, ja vinkkiä tähän – älä ota enempää näitä sosiaalisen median kanavia käyttöösi kuin mitä oikeasti ehdit käyttää, sillä muuten sinulta varmasti jää myös kavereiden viesteihin vastaaminen ja vaikka et tekisi sitä tahallaan – vaikuttaa se todellisen maailman sosiaaliseen elämääsi.

Terveys ja hyvinvointi

Älypuhelimelle on saatavissa satoja, tuhansia sovelluksia liittyen omaan hyvinvointiin ja terveyteen. Näissä on hyvä pitää järki mukan ja ladata vain sellaiset sovellukset joita kenties oikeasti aikoo käyttää. Turhien sovellusten lataaminen vain turhaan varaa tilaa puhelimestasi ja vie välillä myös verkkoyhteytesi kaistaa päivityksiin ja muuhun kommunikaatioon. Valitse siis viisaasti ja välillä myös POISTA SOVELLUKSIA. Käteviä terveyteen liittyvi sovelluksia ovat liikkumisen mittarit ja oman syömisen seuranta – kunhan olet itsellesi ja sovellukselle totuuden mukainen.

Matkailu

Todella kätevä älypuhelin on myös matkalle lähtiessä ja matkoilla. Puhelimen avulla voi luoda muistiot että muistaa tehdä kaikki ja laittaa kalenteriin hälytykset. Paikan päällä löytää paikat Google maps avulla ja osaa puhua jopa kieltä Google Translatorin tai vastaavan avustuksella – lisäksi monet muut matkustamiseen ja matkakohteisiin liittyvät sovellukset auttavat entistä tarkemmalla ja syvällisemmällä tiedolla. Ja tottakai, onhan meillä jo lähes kaikkiin Itämerellä seilaaviin laivoihin saatavilla mobiililaivaannousukortti!

Comments are closed.