Itämeren maat jalkapallon arvokisoissa

alkapallo, tuo pelien kuningas. Jalkapallo pysyy aina ihmisten keskusteluissa suosittuna puheenaiheena, oli sitten kausi parhaillaan menossa tai ei. Erityisen paljon jalkapallosta puhutaan kuitenkin arvokisojen aikana. Suomi selvitti tiensä vuonna 2021 pidettyihin jalkapallon EM-kisoihin historiallisesti sijoittuen 17. sijalle. Moni muu Itämeren maista on kuitenkin vakiovieras jalkapallon arvokisoissa ja saavuttanut huomattavaa menestystäkin. Tässä artikkelissa kerromme Itämeren eri maiden jalkapallosaavutuksista.

Suomi

Suomen kohtalona oli tosiaan aina ennen vuoden 2020 EM-kilpailuja (jotka pelattiin vuonna 2021), jäädä kotiin keskittymään harrastuksiin, kuten vaikkapa grillaamiseen, uimiseen tai casinon pelien pelaamiseen. Nyt on kuitenkin pää auki ja sekä suomalainen jalkapallo, että Suomen kansa vaatii lisää. Valitettavasti vuoden 2022 MM-kilpailuihin Suomi ei kuitenkaan selviytynyt.

Viro ja Liettua

Itämeren maista Viro ja Liettua eivät ole vielä koskaan selviytyneet jalkapallon arvokilpailuihin. Pari kertaa on ollut kuitenkin lähellä, joten ehkä tilanne vielä muuttuu.

Latvia

Latvian nykyinen pelitaso on erittäin heikko ja sillä on vaikeuksia pärjätä edes Euroopan heikoimpia maita vastaan. Toisin oli kuitenkin vuosituhannen vaihteessa, kun Latvia selvitti tiensä yllätten vuoden 2004 Euroopan mestaruuskilpailuihin, jossa se sijoittui 14. sijalle.

Puola

Puola on erittäin suuri jalkapallomaa ja yksi maailman tämän hetken tunnetuimmista pelaajista, eli Robert Lewandowski, on puolalainen. Puola on nykyään tuttu näky arvokisoissa, oli sitten kyseessä MM-kisat tai EM-kisat. Menestys on kuitenkin enimmäkseen karttanut Puolan maajoukkuetta ja sen kohtalona onkin yleensä ollut jäädä alkulohkoon. 2000-luvulla poikkeus oli vuoden 2016 EM-kilpailut, jolloin Puola eteni puolivälieriin asti ja sijoittui viidenneksi. Aiemmin vuosina 1974 ja 1982 Puola voitti kahdesti MM-pronssia. Vuoden 1986 jälkeen se sai kuitenkin odottaa seuraavia arvokisoja 16 vuotta.

Venäjä

Myös Venäjä on usein selviytynyt mukaan kisoihin, mutta alkulohkoon jääminen on tavallisesti ollut kohtalona. Poikkeuksen tekevät vuoden 2008 EM-kilpailut, joissa se selvisi välieriin, sekä vuoden 2018 kotikisat, jolloin Venäjä selviytyi MM-kisoissa kahdeksan parhaan joukkoon. Neuvostoliitto sen sijaan menestyi hyvin EM-kilpailuissa, voittaen kisat vuonna 1960 ja ottaen kolmesti hopeaa.

Tanska

Tanskan jalkapallo koki kliimaksinsa vuonna 1992, kun takaovesta kisoihin mukaan päässyt Tanska eteni yllättäen aina finaaliin asti ja voitti siinä Saksan maalein 2-0. Pienen Tanskan voittama mestaruus oli jättiyllätys, vaikka se olikin väläytellyt jo MM-kisoissa kuusi vuotta aiemmin. Mestaruuden lisäksi, Tanska on ollut EM-kisoissa kahdesti kolmas, viimeksi vuonna 2021. MM-kilpailuissa Tanskan paras sijoitus on kahdeksas sija.

Ruotsi

Sille on hyvä syy, ettei Suomen ja Ruotsin välille ole kehittynyt jalkapallossa samanlaista kilpailutilannetta, kuin yleisurheilussa. Ruotsi on nimittäin jalkapallossa ollut aina niin selvästi Suomen edellä, ettei tasaveroista kilpailua ja sitä kautta veristä kamppailua ole päässyt syntymään. Ruotsi on osallistunut kaikkiaan 19 kertaa jalkapallon arvokilpailuihin ja menestystäkin on välillä tullut. Se voitti MM-hopeaa vuonna 1958 ja MM-pronssia vuosina 1950 ja 1994. Sen lisäksi Ruotsi oli kolmas vuoden 1992 EM-kilpailuissa. 2000-luvun saavutuksista komein on puolivälieräpaikka ja seitsemäs sija vuoden 2018 MM-kilpailuissa.

Saksa

Saksa on Itämeren maista ylivoimaisesti menestynein jalkapallomaa, eikä ihme, sillä se on koko Euroopan menestynein jalkapallomaa. Maailmassa ainoastaan Brasilia vetää vertoja. Saksa on voittanut maailmanmestaruuden peräti neljä kertaa: 1954, 1974, 1990 ja 2014. Tämän lisäksi sillä on neljä hopeaa ja neljä pronssia. Globaalin menestyksen lisäksi Saksalla on myös kolme Euroopan mestaruutta, kolme hopeaa ja kolme pronssia. Kestomenestyjä lähtee jokaiseen arvoturnaukseen yhtenä suurimmista voittajasuosikeista.

Comments are closed.