Itämeri puhtaaksi kaveriporukalla

Itämeri on koti tuhansille kasveille, kaloille, selkärangattomille eliöille, eläimille, ja linnuille. Itämeressä asuu erilaisten kalojen, kuten lohien ja turskien, ja pyöriäisten lisäksi esimerkiksi simpukoita ja äyriäisiä ja muita selkärangattomia. Rantoja asuttavat lokit, merikotkat, kyhmyjoutsenet, merihanhet, valkoposkihanhet, norpat ja harmaahylkeet. Useimmat eläimet ovat pienikokoisia, sillä luonnon olosuhteet ovat varsin haastavat. Ravintoa on vähän, vesi on saastunutta, ja sääoplosuhteet ovat viileät ja tuuliset.

Itämeri on myös varsin vilkas kulkuväylä, joka yhdistää niin Suomen, Ruotsin, Latvian, Liettuan, Tanskan, Saksan, Puolan, kuin Vironkin. Esimerkiksi matkailu, veneily, rantakaupunkien vilkas liikenne, ja erilaiset mereen päätyvät jätteet tuhoavat ja saastuttavat Itämerta ja sen ympäristöä ja eläimiä. Itämeri onkin yksi maailman saastuneimmista meristä.

Itämeri – koti monelle

Jos ihmiset eivät pysty suojelemaan Itämerta ja sen kasveja ja eläimiä, on tuloksena monen lajin sukupuuttoon kuoleminen. Onkin äärimmäisen tärkeää, että ihmiset ovat tietoisia Itämeren nykyisestä tilanteesta ja pyrkivät jokapäiväisillä valinnoillaan vaikuttamaan sen kuntoon ja tulevaisuuteen.

Mitä sitten yksi ihminen voikaan tehdä Itämeren hyväksi? Roskatalkoot ovat hauska, hyödyllinen ja Itämerta suojeleva aktiviteetti, jonka voi tehdä niin usein kuin mieli tekee esimerkiksi ystävien tai perheen kanssa. Roskatalkoot voi pitää myös yksikseen, jos innokkaita talkoolaisia ei löydy tai jos haluat toteuttaa hankkeen itseksesi.

Miksipä et siis suunnittelisi ystävienne kanssa hauskaa ekoystävällistä kävelyretkeä Itämeren rannikolle ja yhdistäisi tätä retkeä pieneen piknikkiin ja roskatalkoisiin? Voitte  esimerkiksi valmistaa itse eväänne nyyttärimeiningillä, ja ottaa mukaan erilaisia juomia termospullossa. Älkää unohtako uudelleenkäytettäviä kahvikuppeja, sillä sksyisellä piknikillä on kiva nauttia lämmintä teetä tai kahvia.

Eväitä pakatessanne kiinnittäkää erityistä huomiota eväiden pakkaamiseen ja pakkauksiin: pakatkaa eväät muovirasioihin, älkääkä ottako mukaan esimerkiksi kevyitä käärepapereita, jotka voivat äkillisen tuulenpuuskan sattuessa lennähtää vaikkapa mereen. Jos sää on tuulinen, pitäkää huolta, että tavarat ja roskat eivät lennä veteen – ettehän halua, että koko talkoot menisivät omien tavaroidenne ja roskienne poimimiseen. Roskien keräämistä varten tarvitsette suojavarusteet, kuten sadetakit, kumpisaappaat ja uudelleenkäytettävät muovihansikkaat, jotka suojaavat käsiänne mahdollisilta haitallisilta aineilta.

Itämeren suojelu kotoa käsin

Kotonakin voit tehdä jotain Itämeren tulevaisuuden ja hyvinvoinnin hyväksi. Ruokakaupoissa esimerkiksi hedelmät ja vihannekset pakataan usein pieniin, läpinäkyviin pusseihin. Nämä muovipussit ovat turhia, sillä niitä on hankala kierrättää, ja ne voivat pahimmassa tapauksessa päätyä esimerkiksi mereen tai vesistöihin. Ne ovat helposti saatavilla ja pussit on helppo vetäistä telineeltä. Kun menet kauppaan, ota aina mukaasi kangaskasseja. Näin vältyt turhien muovipussien ostamiselta.

Kaipaatko lisätienestejä esimerksi Itämeren suojelemista varten? Yksi varsin helppo tapa ansaita rahaa on sijoittaminen bittirahoihin verkossa. Sijoittaminen on myös jännittävä aktiviteetti, koska bittirahojen kurssi vaihtelee radikaalistikin yhden päivän aikana. Tämä tarkoittaa, että sinun olisi tarkoin pidettävä silmällä kursseja ja tehtävä nopeitakin ostopäätöksiä. Tarvitset vain rohkeutta, intoa, ja ripauksen kokeilumieltä. Muista, että sijoittamiseen liittyy aina riski, eikä sinun koskaan tulisi sijoittaa enempää kuin sinulla on varaa hävitä.

Comments are closed.