Katsaus digitalisaatioon: Uudet teknologiat vauhdittavat logistiikka-alan kehitystä
Kesän katsaus digitalisaatioon perehtyy tekoälyn, robotiikan ja pilvipalvelujen tarjoamiin mahdollisuuksiin logistiikka-alan toimijoille.
Tekoäly parantaa logistiikka- ja kuljetusyritysten asiakaskokemusta
Aiemmin vain tieteiskirjoista tutut ilmiöt ovat nyt todellisuutta. Autonomiset robotit, jotka toimittavat tilaukset suoraan kotiovelle, ovat kasvattaneet suosiotaan pandemian seurauksena. Pandemia on vaikuttanut myös toimitusketjuihin ja johtanut viivästyksiin ja jälkitoimituksiin, kun logistiikkapalveluiden kysyntä kasvoi äkillisesti tärkeiden lähetysten ja verkkokauppatilausten toimitusten osalta. Liikkumisrajoitukset ja maiden rajojen sulkeminen ovat tuoneet toimitusketjuille lisävaikeuksia. Sosiaalisten kontaktien välttäminen ja lisääntynyt etätyö ovat osaltaan kasvattaneet tarvetta digitaalisille palveluille.
Globaalin logistiikkamarkkinan arvioidaan kasvavan keskimäärin 6,5 prosenttia vuodessa vuosina 2020–2028 koronapandemian aiheuttamat häiriöt mukaan lukien. Monet logistiikka-alan toimijat olivat alkaneet investoida älyteknologioihin, kuten tekoälyyn ja robotiikkaan, jo kauan ennen pandemian alkua pysyäkseen nopeiden toimitusten kasvavan kysynnän ja verkkokaupan nopean kasvun vauhdissa.
Toimijat, jotka ovat tehneet jo merkittäviä investointeja edistyneisiin teknologioihin, panostavat seuraavaksi varastojen itsenäisesti liikkuviin robotteihin. Tavaroita toimittavien robottijärjestelmien (goods-to-person tai G2P) kysyntä on kiihtynyt merkittävästi pandemian seurauksena ja kysynnän arvioidaan jopa nelinkertaistuvan seuraavan kahden, kolmen vuoden aikana. Menestyäkseen tulevaisuudessa logistiikka-alan toimijoiden on käynnistettävä muutos, jossa niiden koko prosessi automatisoidaan tekoälyn ja robotiikan avulla toiminnan tehostamiseksi ja asiakaskokemuksen parantamiseksi.
Lisää esimerkkejä tekoälyn ja robotiikan hyödyntämisestä logistiikka-alalla löydät TCS:n blogista: https://www.tcs.com/blogs/logistics-technology-enhance-customer-experience
Modernit logistiikka-alan yritykset hyödyntävät pilveä
Mitä ajatuksia logistiikka-alan tulevaisuus sinussa herättää? Miltä toimitusketjut näyttävät tulevaisuudessa? Oletko koskaan miettinyt, miten alan yritykset onnistuivat toimittamaan pandemian aikana perille tärkeitä lähetyksiä, kuten ruokaa ja lääkkeitä? Mitä vaikutuksia pandemialla oli toimialaan?
Logistiikkapalveluiden kysyntä kasvoi merkittävästi pandemian aikana muun muassa lääkkeiden, tärkeiden raaka-aineiden, maataloustuotteiden ja verkkokaupan toimitusten osalta. Globaalin logistiikkamarkkinan arvioidaan kasvavan vuonna 2021 yli 17 prosenttia edellisvuoteen verrattuna, ja tuleville vuosille ennustetaan keskimäärin noin 6,5 prosentin kasvua. Tällainenkin kasvuprosentti edellyttää yrityksiltä toiminnan uudistamista vastaamaan vahvaa kysyntää ja asiakkaiden odotuksia.
Ehdoton välttämättömyys ja logistiikkayritysten kehityksen painopiste on toimitusketjun läpinäkyvyys – myös ”matkalla” olevien lähetysten osalta. Reaaliaikainen näkymä koko toimitusketjuun voi olla logistiikka-alan toimijoille myös merkittävä kilpailuetu. Toimiva digitaalinen toimitusketju vaatii kuitenkin muutakin kuin pelkästään digitaalista teknologiaa. Sen on oltava osa ekosysteemiä, joka ohjaa dataa reaaliajassa pilven kautta.
Monet johtavat logistiikka-alan toimijat olivat alkaneet investoida älyteknologioihin jo ennen pandemian alkua pystyäkseen vastaamaan nopeiden toimitusten kasvavaan kysyntään ja verkkokaupan kasvuun. Mutta miten kehityksen vauhdissa pysyvät mikro- ja pk-yritykset, jotka eivät ehkä ole halukkaita tekemään suuria investointeja digitaalisiin teknologioihin? Niiden uskotaan hankkivan logistiikkaohjelmistot enenevässä määrin palveluna (SaaS) ja maksavan palveluista käytön mukaan, mikä mahdollistaa saumattomat toimitukset pienemmilläkin investoinneilla.
Logistiikka-alan yrityksissä puhutaan paljon myös monipilvistrategioista. TCS:n arvion mukaan pilvipohjaiset logistiikkapalvelut alkavat siirtyä asteittain kohti pilven reunaa (edge), jolloin laitteiden keräämän datan käsittely tapahtuu paikan päällä keskitetyn järjestelmän sijaan. Tämä säästää sekä aikaa että verkon kapasiteettia.
Pandemia on nopeuttanut uusien teknologioiden käyttöönottoa logistiikka-alan yrityksissä – ne eivät ole enää vaihtoehto, vaan välttämättömyys. Kiihtyvässä kilpailussa voittajat ovat yrityksiä, jotka käyttävät mielikuvitustaan ja ovat valmiita ottamaan riskejä.
Lisätietoja pilvipalvelujen mahdollisuuksista logistiikka-alan toimijoille löydät TCS:n blogista: https://www.tcs.com/blogs/future-logistics-digitization-supply-chain-visibilty