Laivojen liikkeitä voi seurata tietokoneen ruudulta ja kännykkäsovelluksilla

Merenkulun turvallisuuden parantamiseksi kehitetty AIS-järjestelmä välittää laivojen sijainti-, suunta- ja muut olennaiset tiedot viranomaisille, toisille laivoille ja myös internettiin. Laivojen liikkeistä ja tunnistamisesta kiinnostuneet voivat seurata niitä useiden nettisivujen ja kännykkäsovellusten kautta. Niistä näkyy esimerkiksi, mikä laiva kulkee juuri nyt kaukana horisontissa ja minne se on menossa, missä Viking Mariella on, onko yhteysalus jo tulossa laivarantaan, tai kuinka paljon liikennettä on keskellä Suomenlahtea.

Nettisivuja ja sovelluksia laivojen seuraamiseen

1. FleetMon

Vuonna 2007 aloittanut FleetMon sisältää noin puolen miljoonan laivan sijaintitiedot, tekniset tiedot, valokuvia, aikataulut ja saapumisajat satamiin. Työkalulla nimeltä FleetMon Explorer voi tarkkailla satelliittikartalta esimerkiksi jonkin merialueen liikennettä tai jonkin varustamon laivaston liikkeitä. Käyttäminen vaatii kirjautumisen. Applen valmistamia älypuhelimia ja tablettitietokoneita varten on sovellus nimeltä Fleet Mon.

2. Shipfinder

Suositun Shipfinderin hakutoiminnolla voi etsiä laivoja nimen, määränpään, rekisterinumeron, radiotunnuksen tai radiotunnistenumeron perusteella. Karttanäkymään voi valita haluamansa alustyypit, kuten rahti- ja matkustaja-alukset, tankkerit, huvialukset, pelastusalukset sekä majakat ja pelastuskäytössä olevat ilma-alukset. Lisäksi voi valita, haluaako nähdä esimerkiksi ankkuroituneet, konevoimalla liikkuvat tai kalastavat alukset. Laivojen jo kulkemat reitit saa ruudulle, samoin Google Earth -näkymän. Laivoista Shipfinder kertoo perustiedot, mutta alusten valokuvia se ei sisällä. Sovellus on saatavissa sekä Android-käyttöjärjestelmälle että Applen laitteisiin.

3. Marine-Traffic

Eräs suosituimmista on Marine-Traffic, joka näyttää sijainti- ja nopeustietojen ja teknisten tietojen lisäksi laivojen valokuvat, laivojen kulkemat ja ennustetut reitit sekä lähtö- ja saapumisajat, kansallisuuden, rakennusvuoden ja varustamon. Tietokannassa on noin 650 000 laivaa. Lisäksi karttanäkymään saa tuuli- ja aallokkotiedot, liikennetiheyden, satamat ja majakat. Kartalla näkyviä laivoja voi lajitella esimerkiksi alustyypin, alusten koon ja nopeuden sekä lähtösataman ja määränpään mukaan. Kännykkä- ja tablettisovellus on saatavilla sekä Applen mobiililaitteisiin että Android-käyttöjärjestelmälle.

4. Vesseltracker

Suurin tietokanta laivoista on Vesseltrackerilla, jossa on peräti miljoonan laivan tyyppi, rakentaja, tekniset tiedot, sijainti, nopeus, matkareitti, omistaja ja paljon muita tietoja. Pohjakartaksi voi valita tavallisen kartan, satelliittikartan tai merikartan. Saatavilla on ilmainen harrastajaversio ja kolme erilaista versiota ammattikäyttöön sekä sovellukset iPhonelle, iPadille ja Android-laitteille.

Laivat lähettävät tietonsa automaattisesti

Kansainvälisen merenkulkujärjestö IMO:n määräysten mukaan AIS-laitteet täytyy asentaa kaikkiin laivoihin, joiden vetoisuus on yli 300 GT-yksikköä.

AIS-laitteiden tärkein osa on lähetin, joka lähettää aluksen tiedot VHF-taajuudella. Sijaintitiedot se saa GPS-järjestelmästä ja suuntatiedon hyrräkompassista. Toisten laivojen liikkeitä voi seurata joko suoraan AIS-vastaanottimesta tai navigointijärjestelmän ruuduilta.

AIS-dataa ei kuitenkaan voi käyttää navigointin, koska se ei ole aivan reaaliaikaista vaan hiukan myöhässä. Tämä johtuu siitä, että kahdelle käytössä olevalle VHF-taajuudelle ei mahdu kaikkien laivojen tietoja yhtä aikaa. AIS-laite lähettää nopeimpien laivojen nopeus-, sijainti-, suunta- ja kääntymisnopeustiedot kahden sekunnin välein ja hitaampien kymmenen sekunnin välein. Lisäksi kuuden minuutin välein lähetetään aluksen nimi, tyyppi, mitat, radiokutsumerkki, syväys, määräsatama ja arvioitu saapumisaika.

VHF-signaalin kantama on vain 37 kilometriä, mutta kun tuhannet majakoihin ja muihin kiinteisiin paikkoihin sijoitut AIS-laitteet ympäri maailman välittävät dataa verkon kautta, saadaan koko maailman merialueet yhdistettyä samaan järjestelmään.

AIS-järjestelmä vähentää laivojen törmäyksiä sekä helpottaa laivaliikenteen valvontaa ja meripelastusta. Osa eri merivoimien sotalaivoista ei kuitenkaan lähetä AIS-tietoja, eivätkä veneet tai pienimmät laivat.

Comments are closed.