Meriteollisuuden edelläkävijä

Raumalaisia laivanrakennuksen perinteitä jatkava Rauma Marine Constructions on kovassa kasvussa. Kotimaisessa omistuksessa oleva yritys on saavuttanut selkeän aseman toimialallaan.

Houkutteleva, viettelevä, koukuttava. RMC:n toimitusjohtaja Jyrki Heinimaa käyttää yllättäviä sanoja puhuessaan laivanrakennuksesta. Hän luotsaa kasvuyritystä, joka on muutamassa vuodessa ottanut edelläkävijän aseman. Viisivuotias laivanrakennuksen teknologiatalo on lähtenyt puhtaalta pöydältä – se ei ole kaavoihin kangistunut. RMC on erikoistunut monitoimimurtajien, matkustaja-autolauttojen ja puolustusvoimien alusten rakentamiseen. ”Toimimme esikuvana muille rakentajille. Esimerkiksi Vaasa-Uumaja-välille tulevassa matkustaja-autolautassa on paljon teknisiä ratkaisuja, joita ei ole vielä muissa lautoissa ollut.”

Laivanrakennus perustuu jatkuvaan oppimiseen ja uuden luomiseen. Toimitettavat tuotteet ovat aina entistä parempia oli kyse turvallisuudesta, ympäristöstä, mukavuudesta tai energiatehokkuudesta.

Verkosto on vahvuus

RMC on verkostoyritys ja oman kokoluokkansa ainoa kotimainen toimija. Omaa henkilökuntaa on tällä hetkellä noin 150. Suurin osa henkilöstöstä työskentelee toimihenkilötehtävissä, työntekijät työllistyvät pääosin verkoston yritysten kautta.

Veturiyrityksenä RMC huolehtii asiakkuudesta. Se luo projektin, jonka suunnittelee sekä toteuttaa yhdessä verkoston yritysten kanssa. Se huolehtii alusta loppuun saakka aluksen laadunvalvonnasta sekä lopuksi aluksen käyttöönotosta ja luovutuksesta asiakkaalle. ”Verkostoitumisen ansiosta sopeudumme hyvin erilaisiin suhdannemuutoksiin”, Heinimaa valottaa.

Henkilöstöä kannustetaan menemään välillä töihin yhteistyökumppaneille ja toisin päin. ”Syntyy holistinen kuva, kun ensin teet vaikkapa laivamoottoreita ja sitten näet meillä, miten kokonaisuus toimii.”

Töitä riittää

RMC:n tilauskanta ulottuu vuoteen 2026. ”Meidän henkilökunnalla riittää töitä. Niitä on tiedossa vuosiksi eteenpäin”, Heinimaa lupaa ja kertoo tehtäväkseen huolehtia siitä, että RMC on johtava laivanrakentaja tulevaisuudessakin. Muutamissa vuosissa saavutettu kasvu vaatii jatkuvaa yrityskulttuurin kehittämistä. Johtaminen on siinä tärkeimpiä asioita. ”Haluamme luoda ympäristön, jossa uskalletaan tehdä innovatiivisia ratkaisuja. Päätöksiä ei saa pelätä tehdä. Tämä on rohkeille ihmisille.”

RMC on kehitysvaiheessa, jossa tarvitaan uusi laivanrakentajien sukupolvi. Digitalisaation myötä ala on paljon muutakin kuin teräksen käsittelyä, tarvitaan myös esimerkiksi koodaajia. ”Jos on hyvä asenne, melkein millä koulutuksella tahansa saa töitä. Oma koulutus on lähtöalusta, sen jälkeen bisnes huolehtii muusta oppimisesta”, sanoo Jyrki Heinimaa, joka on kasvuyrityksen toimitusjohtaja juristin koulutuksella.

Related links

Comments are closed.