Loistoristeilijän kyytiin Itämerelle?

Suuret ja loisteliaat risteilylaivat ovat kesäisin tuttu näky Helsingin satamissa. Lisäksi niitä voi bongata esimerkiksi Kemissä, Porvoossa, Turussa, Maarianhaminassa ja Ahvenanmaan saaristossa. Monet Itämeren satamissa pysähtyvistä risteilylaivoista seilaavat syksystä kevääseen Karibialla tai muilla lämpimillä vesillä.

Itämeren lounaisnurkasta lenkki Suomenlahden pohjukkaan ja takaisin

Suurin osa itämerenristeilyistä alkaa Itämeren lounaiskolkasta, Tanskasta ja Saksasta. Norjalainen Norwegian Cruise Line (NCL) aloittaa risteilynsä Saksan Warnemündestä ja Kööpenhaminasta, joka on myös brittiläisen Royal Caribbeanin itämerenristeilyjen lähtösatama.

Brittiläisen Princess Cruisesin itämerenristeilyille pääsee mukaan Kööpenhaminan lisäksi Helsingistä, Pietarista ja Southamptonista. Myös Celebrity Cruises aloittaa itämerenristeilynsä Southamptonista. Regent Seven Seas Cruisesin kyytiin pääsee Southamptonista, Kööpenhaminasta ja Tukholmasta.

Viking Ocean Cruisesin itämerenristeilyjen lähtöpaikkana on Tukholma ja määränpäänä Pietarin ja Tallinnan jälkeen Kööpenhamina. Hapag Lloydin itämerenristeilyt lähtevät Kielistä ja Hampurista, josta pääsee yhtiön laivoilla myös Bilbaoon ja Lissaboniin asti. Adventure Lifen itämerenristeilyjen lähdöt tapahtuvat Kööpenhaminasta, Tukholmasta sekä Berliinistä, josta matkataan jokia pitkin Itämerelle.

Joillakin risteilyillä piipahdetaan lyhyesti Itämeren puolella, vaikka varsinaisena määränpäänä on Norjan länsirannikko, Islanti, Färsaaret tai Huippuvuoret. Itämeren ja Pohjanmeren rajana pidetään Kattegatin salmea Ruotsin ja Tanskan välissä.

Viikinkiaikaa, keskiaikaa, neuvostoaikaa ja nykyaikaa

Risteilyillä pysähdytään paikoissa, joissa on matkailijoita kiinnostavia nähtävyyksiä ja palveluja, kuten museoita, linnoituksia, keskiaikaisia kaupunginosia ja muotiliikkeitä.Helsingissä risteilymatkustajia kiinnostavat erityisesti Senaatintori ja tuomiokirkko, Kauppatori, Tempeliaukion kirkko, Sibelius-monumentti, design-liikkeet sekä Suomenlinna, jota markkinoidaan Pohjolan Gibraltarina.

Tallinassa risteilyturistien suosikkikohteita ovat Toompean mäki ja muu keskiaikainen vanhakaupunki, neuvostoaikaiset betonilähiöt, taidegalleriat sekä neuvostoaikaista krääsää myyvät liikkeet. Neuvostoaika kiinnostaa turisteja myös Riiassa ja Klaipedassa, joissa on mahdollista tutustua aikaan toisenkin diktatuurin vallan alaisena, Natsi-Saksan. Molemmissa on keskiaikainen vanhakaupunki ja Riiassa lisäksi art nouveau -arkkitehtuuria, joka Suomessa tunnetaan jugendina.

Natsiaikaisia linnoitteita ja muita nähtävyyksiä on myös Gdanskissa, joka oli Natsi-Saksan tärkeä satamakaupunki. Lisäksi siellä voi muistella itäblokin hajoamista, joka alkoi Gdanskin satamatyöläisten perustamasta Solidarisuus-liikkeestä, ja tutustua Lech Walesan toimistoon.

Lisää kylmän sodan aikaisia nähtävyyksiä on Pietarissa, jossa risteilymatkailijoita kiinnostavat myös kirkot, venetsiamaiset kanavat, historialliset palatsit, Eremitaasin taidemuseo ja runsas kulttuuritarjonta.

Ruotsissa suosituimpia risteilykaupunkeja ovat Visby linnoituksineen ja kirkkoineen, joista vanhimmat ovat viikinkiajan lopulta, Kalmarin keskiaikaisine kirkkoineen ja linnoituksineen ja erityisesti Tukholma, jossa risteilymatkustajia kiinnostavat erityisesti kirkot, kuninkaanlinna ja muu vanhakaupunki sekä shoppailumahdollisuudet.

Saksassa risteilykohteita ovat Bremerhaven, Hampuri, Kiel ja Rostock, joissa risteilymatkailijat voivat tutustua toisen maailmansodan pommitusten jälkiin ja jälleenrakennukseen sekä hansaliiton aikaisiin rakennuksiin, joita on säilynyt erityisesti Rostockissa. Joillakin risteilyillä on mahdollisuus piipahtamiseen sisämaassa, esimerkiksi Warnemundista käsin Berliiniin ja Pietarista Moskovaan asti.

Risteilylaivoille mennään viihtymään

Kiertoristeilyillä tärkeä osa matkustamista on ajanvietto laivalla. Risteilylaivoilla on tarjolla monenlaisia aktiviteetteja, koska kaikille matkustajille ei satamien välillä riitä meren tuijottaminen, ravintoloissa istuminen ja laivan kaupoissa shoppaileminen. Erityisesti lapset ja nuoret tarvitsevat heille suunnattua ohjelmaa. Esimerkiksi Celebrity Cruisesilla on 3-11-vuotiaille tarkoitettu Fun Factory, jossa on leikkejä, urheilua, karaokea, aarrejahtia ja teemajuhlia, sekä nuorille X-Club, jossa on pelikonsoleita ja jossa järjestetään erilaisia aktiviteetteja. Royal Caribbeanin laivoilla järjestetään lapsille ohjelmaa puolivuotiaista lähtien, koko perheille mm. rullaluistelua ja karaokea, nuorille on omat tilat oleskelua, konsolipelien pelaamista ja musiikin kuuntelua varten ja kannella perheille tarkoitettu Adventure Beach, jossa on uima-altaita ja mahdollisuus vesiaktiviteetteihin.

Yleensäkin laivoilla, jotka seilaavat syksystä kevääseen Karibialla tai muilla lämpimillä vesillä, on ulkokannella erilaisia aktiviteetteja, esimerkiksi vaijeriliukuja, uima-altaita aaltojen kera sekä kenttiä erilaisia kansipelejä varten.

Suomessa moni pitää ruotsinlaivalla tehtävää risteilyä aivan riittävänä, mutta luksusta kaipaavalle oikea kiertoristeily hienolla laivalla on todellinen elämys.

Comments are closed.