Uusi kesätapahtuma valtaa Suomen kaupungit – elokuussa juhlitaan Itämeripäivää

Suomalaiset kokoontuvat 27.8. juhlimaan ensimmäistä kertaa kotimerta useiden Itämeri-aiheisten tapahtumien ja tempausten äärellä. John Nurmisen Säätiön lanseeraamaa Itämeripäivää vietetään vuosittain elokuun viimeisenä torstaina ja tarjolla on paljon ilmaista ohjelmaa kaiken ikäisille.

Tänä vuonna 27.8. järjestettävä Itämeripäivä tarjoilee monipuolista ohjelmaa niin lapsille kuin aikuisillekin. Päivän aikana järjestetään muun muassa opastettuja kävelyretkiä muinaisen meren rannalla, uimarin hengenpelastusneuvontaa sekä erilaisia merellisiä museo-, teatteri- ja musiikkielämyksiä. Tapahtumat ovat pääasiassa maksuttomia.

”Itämeripäivän ohjelmaa rakentamassa on jo yli 100 tahoa kulttuuritoimijoista ja kaupungeista ravintoloihin ja yrityksiin saakka. Myös Tallinnassa, Pietarissa ja Tukholmassa osallistutaan Itämeripäivän viettoon ja seuraavina vuosina juhlapäivän on tarkoitus levitä vielä laajemmalle Itämeren rantavaltioihin. Säätiön tavoitteena onkin tehdä tästä kaikkien yhteinen juhla ja perinne”, kuvaa John Nurmisen Säätiön toimitusjohtaja Annamari Arrakoski-Engardt.

Kaupungeista mukana Itämeripäivän juhlinnassa ovat jo Espoo, Helsinki, Kotka, Lahti, Pori, Rauma, Turku, Vaasa ja Vantaa.

Itämeripäivänä joukkopulahdetaan ja syödään yli neljännesmiljoona kala-ateriaa

Monenlaisten tapahtumien ohella Itämeripäivän aikana on tarkoitus tehdä myös erilaisia merellisiä tekoja.

Pulahdus-tempauksessa pulahdetaan uimaan tai kastaudutaan veteen kello kuusi eri puolilla Suomea. Tavoitteena on nostaa esille vesistöjen arvoa sekä iloita yhdessä Itämeren ja vesistöjen suomista virkistysmahdollisuuksista. Tekoon voi osallistua kuka tahansa ja myös organisaatiot ja yritykset ovat lähteneet siihen mukaan. Majakkaseuran talkoolaiset pulahtavat majakoilla ja Suomen Vapaaehtoiset meripelastajat eri pelastusasemilla.

Itämeripäivän yksi tavoitteista on, että satokausikasviksista ja kestävästi kalastetusta luonnonkalasta koostuva Itämerimenu valtaa henkilöstö- ja ruokaravintolat sekä kotikeittiöt. Itämeripäivänä tarjotaankin lähes 300 0000 kala-ateriaa kouluissa, henkilöstöravintoloissa, puolustusvoimissa ja palvelutaloissa. Marttaliitto on mukana tempauksessa tarjoamalla kaikkien vapaaseen käyttöön Itämerimenuun sopivia reseptivinkkejä.

Meriaiheisia tapahtumia lapsille

Lapset pääsevät Itämeripäivänä perehtymään meren ekologiaan ja kulttuuriin eri tavoin. Ocean Ladies -purjehtijat järjestävät kansalaisten merentutkimuspisteen, jossa pääsee mittaamaan veden näkösyvyyttä, lämpötilaa, pH-arvoa tai happipitoisuutta. Helsingin Vanhankaupunginkoskella lapset voivat puolestaan tutustua vesiensuojeluyhdistyksen toimintaan.

Juhlapäivän ohjelmatarjontaan kuuluu myös esimerkiksi kalastusta, roskien keruuta rannoilta, merellisiä Muumi-tarinoita, jäälaivojen rakentelua, lastenteatteria ja koululuokkien kalabongauskisa. 

Järjestä oma Itämeripäivän tapahtuma

Itämeripäivän koordinoija John Nurmisen Säätiö kutsuu kaikki Itämerestä innostuneet tahot mukaan järjestämään merellistä juhlaohjelmaa. Yleisölle avoimia Itämeri-aiheisia tapahtumia voi ilmoittaa Itämeripäivän verkkosivuilla aina juhlapäivään saakka.

Tapahtumat järjestetään vain, jos viranomaiset arvioivat koronaepidemian tilanteen turvalliseksi. Tarvittaessa Itämeripäivä voidaan toteuttaa myös kokonaan verkossa ja sosiaalisessa mediassa kokemuksia ja elämyksiä jakaen.

Itämeripäivä 27.8.2020
www.itämeripäivä.fi www.österjödagen.fi www.balticseaday.fi
#itämeripäivä #österjödagen #balticseaday

Comments are closed.