Vältä vahingot veneen vesillelaskussa – huomio nyt erityisesti veden korkeuteen

Veneen vesillelaskussa sattuu usein vahinkoja, jotka voivat pahimmillaan lykätä veneilykauden aloitusta vesille jo haikailevien harmiksi. Osan vahingoista voi välttää ennakoimalla vesillelaskun yleisimmät riskit. Tänä vuonna vesillelaskussa kannattaa kiinnittää huomiota erityisesti veden korkeuteen, vinkkaa Ifin venevakuutuksista vastaava tuotepäällikkö Mikael Tervonen.

”Vaikka järvien vedenpinnat Saimaalla ja Päijänteellä ovat tällä hetkellä nousussa, on veden korkeus kevään aikana ollut hyvinkin alhainen useilla laskupaikoilla. Samoin meriveden korkeus Suomenlahdella on vaihdellut suuresti. Veden korkeus tutullakin laskupaikalla onkin siis syytä tarkastaa etukäteen ja huomioida venettä vesille laskettaessa”, kommentoi Tervonen.

Yleisin vahinko veneen vesillelaskussa on veneen vetolaitteen osuminen pohjaan tai peräsimen vaurioituminen matalassa vedessä. Vene voi myös hörpätä vettä tai jopa upota siksi, että veneen tyhjennysaukot tai läpiviennit ovat unohtuneet auki vesillelaskun ajaksi.

Myös kuljetuksessa tapahtuvat vauriot ovat yleisiä. Näistä monet voitaisiin välttää tarkastamalla trailerin kunto ja hoitamalla veneen kiinnitys huolellisesti.

Vinkit turvalliseen vesillelaskuun

Ennen kuin kiirehdit venettä vesille kannattaa kevätkunnostuksessa huomioida asiat, joita on vaikeaa tai jopa mahdotonta tehdä vesillä. Ulapoiden kutsuessa voi olla vaikea enää keskittyä välttämättömiin huoltotöihin.

Tarkista ainakin nämä asiat ennen veneen vesillelaskua:

  • Tarkista, että läpivientien sulut toimivat.
  • Varmista myös kaikkiin läpivienteihin johtavien letkujen kunto – letkuissa voi usein olla murtumia tai halkeamia talven jäljiltä. Tarkista myös, että kaikki kiristimet ovat kunnolla kiinni.
  • Käy läpi voimansiirron läpiviennin kumit ja vaihda ne, jos niissä on murtumia vaikkei valmistajan suosittelema maksimikäyttöikä olisikaan täynnä.
  • Jos vene nostetaan veteen nostoliinoilla, merkkaa tarralla veneen kylkiin kohdat, josta vene voidaan nostaa rikkomatta esimerkiksi lokin anturia. Tarra ovat erityisesti tarpeen, kun venettä nostetaan syksyllä ylös.
  • Jos vene lasketaan veteen liuskalta, muista aina nostaa perämoottori tai perävetolaite ylös vesillelaskun ajaksi.
  • Jos veneen rungossa on vaurioita, ne pitää ehdottomasti korjata ennen veneen vesillelaskua.
  • Ennen keulaliinan tai nostoköysien irrottamista kannattaa katsoa moottoritilaan ja pilssiin, ettei sinne tule vettä.

Vesillelaskun tai kuljetuksen yhteydessä tapahtuvat vahingot ovat Ifin venevakuutuksen piirissä. Vahingon sattuessa Ifin korvauspalvelu auttaa nopeasti ja venekausi pääsee alkamaan pidemmittä viivytyksittä.

Comments are closed.