Vapaa-ajankalastajat onkivat hyvää ihmiselle ja Itämerelle elokuun 26. päivä
Suomen Vapaa-ajankalastajat osallistuu tänä vuonna Itämeripäivään 26. elokuuta ”Ongimme hyvää ihmiselle ja Itämerelle” -tempauksella. Päivän aikana vapaa-ajankalastajien kalastusohjaajat opastavat ennakkoon sovittuja pienryhmiä onginnan saloihin. Tavoitteena on kertoa onginnan vaikutuksista sekä harrastajansa että Itämeren hyvinvointiin.
Itämeripäivän aikana järjestön kalastusohjaajat levittävät tärkeää sanomaa:
”Onkimisen avulla autamme Itämerta poistamalla kaloihin sitoutuneita ravinteita vedestä. Samalla tuomme esille onkimisen hyvinvointivaikutuksia yksilölle. Ongella saa usein saaliiksi särkikaloja, joiden poistaminen rehevöityneistä vesistöistä, kuten juuri Itämerestä tai siihen laskevista rehevöityneistä sisävesistä, on erityisen tärkeää. Suosimalla mm. särkikalaa ruokavaliossamme poistamme samalla ravinteita, ja vähennämme esimerkiksi sinileväkukintoja.” kertoo kalatalousasiantuntija Janne Antila Suomen Vapaa-ajankalastajista.
Ongitustempauksia järjestetään tänä vuonna koronasta johtuen ennakkoon sovittujen pienryhmien kanssa. Opastettavia ryhmiä on niin rannikolla kuin sisämaassakin. Helsingissä tempaus järjestetään yhteistyössä Helsingin seudun ympäristöpalveluiden (HSY) kanssa, jonka kummikoulu Karviaistien koulu pääsee Itämeripäivänä onkiretkelle Etelä-Suomen alueen kalastusohjaajan ja alueen vapaaehtoisten kanssa.
Turussa Lounais-Suomen kalastusohjaajan opastamana onkimiseen pääsevät tutustumaan nuoret maahanmuuttajat. Tempaus järjestetään yhteistyössä Auralan Setlementin kanssa. Lisäksi koululais- ja päiväkotiryhmiä viedään ongelle mm. Vuokatissa, Vaasassa, Lahdessa, Hirvensalmella ja Ristiinassa.
”Jokainen meistä voi auttaa Itämerta, vaikkapa syömällä monipuolisesti Itämerestä saatavaa kalaa. Etenkin särkikalojen käyttö on fiksu teko. Jokainen vedestä poistettu särkikala vähentää Itämeren fosforikuormaa ja näin myös rehevöitymistä. Lasten ja nuorten kannattaa myös pienestä pitäen antaa käsitellä omat kalansa: alussa on helppo opetella vaikkapa silakan perkaus, joka hoituu helposti käsin. Kannattaa myös antaa lapsille vapaat kädet ideoida oman näköisiään kalaruokia, vaikka keittiö alkuun hieman kokisikin kaaosta. Se ei haittaa, jos tuloksena on terveellistä, itse hankittua lähiruokaa arvostava nuori”, kannustaa Suomen Vapaa-ajankalastajien koordinaattori Johanna Antila.
Suomen Vapaa-ajankalastajat haastaa muutkin lähtemään ongelle Itämeripäivänä. Jaa omat Itämeripäivän ongintakuvasi sosiaalisessa mediassa #itämeripäivä #vapaa_ajankalastajat
Itämeripäivä on John Nurmisen Säätiön käynnistämä jokavuotinen juhlapäivä meren kunniaksi. Päivän tavoitteena on innostaa ihmiset nauttimaan ainutlaatuisesta Itämerestämme sekä tekemään konkreettisia tekoja sen hyväksi. Itämeripäivää vietetään torstaina 26.8.2021.
https://itameripaiva.fi/teot/ongimme-hyvaa-ihmiselle-ja-itamerelle-2021.