Viisi syytä työllistää itsensä kevytyrittäjänä
Kevytyrittäjyydestä on puhuttu paljon julkisessa keskustelussa. Mediat ovat kirjoittaneet sen tuomista haasteista, mutta toisaalta monet kevytyrittäjiksi ryhtyneet ovat saaneet vahvistusta omalle uralle päätöksestään. Usein kevytyrittäjyys rinnastetaan yritystoimintaan ilman y-tunnusta, mutta tämä on harhaluulo. Osa laskutuspalveluita käyttävistä henkilöistä omaa y-tunnuksen, toiset taas eivät.
Kevytyrittäjänä toimimiseen voi olla lukuisia syitä. Tässä artikkelissa esittelemme viisi yleisintä syytä toiminnan aloittamiselle.
Sivutulojen tienaaminen mahdollistaa elämästä nauttimisen
Haluaisitko ostaa uuden tietokoneen, viimeisimmän älypuhelimen tai varata upean lomamatkan? Vaikka päätoimisesti kevytyrittäjinä toimivia henkilöitä on olemassa, tekee iso osa kevytyrittäjistä työtä sivutulojen tienaamisen vuoksi. Jo muutama sata euroa lisää palkan päälle lämmittää useamman mieltä, ja lisätuloilla kehtaa ostaa itselleen jotain sellaista, josta on haaveillut jo pitkään.
Sivutuloja voi tienata monella tavalla. Voit myydä eteenpäin jotakin taitoa tai osaamista tai tehdä tuotteita myyntiin. Monet toimivat kevytyrittäjinä jonkin harrastuksen pohjalta. Tärkeintä onkin keksiä mieluisin tapa toimia kevytyrittäjänä.
Tilaisuus kokeilla yrittäjyyttä ilman valtavaa vastuuta
Monien haaveena on toimia täyspäiväisenä yrittäjänä jokin päivä. Monet eivät kuitenkaan koskaan toteuta haavetta, sillä yrityksen perustaminen ei ole ihan helppoa. Kevytyrittäjänä pääsee kokeilemaan omaa liikeideaa ja luomaan oman liiketoimintasuunnitelman ilman vaatimuksia. Perustamiseen ei vaadita juuri taitoja, ja toimintaa voi usein tehdä omaa kotoa käsin.
Laskutuspalvelun hyödyntäminen ja yrittäjyys ilman y-tunnusta auttavat yrittäjää keskittymään asiaan eli kokemuksen kartuttamiseen ja käytännön tehtävään. Kun muu byrokratia jää palvelun huolehdittavaksi, voi opetella vähitellen yrittäjyyden taitoja ilman paineita osata kaikkea heti ensimmäisestä päivästä lähtien.
Kevytyrittäjyyden aloittaminen on todella helppoa ja vaivatonta
Tätä yrittämisen tapaa markkinoidaan usein helppona – ja sitä se onkin. Toisin kuin vielä muutamia vuosia sitten, ovat verotukseen liittyvät asiat helpottuneet kevytyrittäjien osalta huomattavasti. Verotoimiston puoleen voi kuitenkin olla hyvä idea kääntyä, mikäli jokin askarruttaa kevytyrittämisen suhteen.
Toiminnan aloittaminen kevytyrittäjänä alkaa usein palveluiden vertaamisesta. Verkko on täynnä erilaisia palveluntarjoajia, jotka huolehtivat muun muassa laskutuksesta, palkoista ja veroista. Tätä vasten palvelu ottaa pientä palkkiota palkastasi itselleen. FREE on laskutuspalvelu, joka tarjoaa pienet kulut palvelun käyttäjälle, laadukkaan laskutusjärjestelmän sekä erinomaista asiakaspalvelua. Tsekkaa Suomen vuoden 2021 paras kevytyrittäjyys jo tänään!
Kaikenlainen yrittäjyys on arvokasta työkokemusta ansioluetteloon
Oletko tällä hetkellä työtön, opiskelija tai vanhempainvapaalla ja ylimääräistä aikaa olisi käytettävissä? Tällöin freelancer tyyppinen työ sopii sinulle erinomaisesti. Usea freelancer tekee työtä kevytyrittäjänä, jotta aikaa jää muuhunkin kuin yrityksen pyörittämiseen. Kaikki eivät ole yrittäjäsieluja, mutta yrittämisen helpompi muoto voi avata elämäntilanteeseen sopivia mahdollisuuksia. Työnantajan näkökulmasta tyhjät vuodet eivät ansioluettelossa näytä usein kovin hyvältä. Näitä tyhjiä paikkoja voit täyttää kevytyrittäjyydellä osoittaen, että kykenet itsenäiseen työhön ja vastuun ottamiseen.
Toiminnan voi lopettaa milloin tahansa
Joskus tulee tilanteita, jolloin yrittäjyys ei enää tunnu oikealta vaihtoehdolta tai yritys on tilanteessa, jolloin sen on pakko lopettaa toimintansa. Päätoimisena yrittäjänä ollessa yrittäjän on käynnistettävä yrityksen lopettamisen prosessi, joka vie aikaa. Yrittäjän on huolehdittava lopettamisilmoituksesta ja huolehtia mahdollisista muutoksista ennakkoveroihin. Esimerkiksi toiminimellä ollessaan yrittäjän hankkiutua eroon yrityksen varallisuudesta ja omaisuudesta.
Kevytyrittäjyydessä samanlaista ongelmaa ei tule vastaan. Kevytyrittäjänä toiminnan voi päättää sillä hetkellä, kun sen haluaa itse päättää. Toki on hyvä huolehtia siitä, että asiakkaat ovat tietoisia toiminnan lopettamisesta, mutta mitään virallista ilmoitusta kevytyrittäjän ei tarvitse tehdä. Ja mikäli jäät kaipaamaan yrittäjyyttä ja lisätuloja, voit aloittaa kevytyrittäjyyden uudelleen välittömästi!
Kevytyrittäjyys on varteenotettava työn muoto
Olet mahdollisesti lukenut tai kuullut kevytyrittäjyydestä. Tästä työn muodosta on kirjoitettu useassa mediassa. Pitkään keskustelussa puhuttiin siitä, onko kyse työnteosta vai yrittäjyydestä, ja edelleenkään lainsäädäntö ei täysin määrittele kevytyrittäjyydelle omaa asemaa työnteon muotona. Se kuitenkin vastaa nykyajan tarpeisiin, sillä monelle työnteko on mieluiten jotain alaisen roolin ja täysipäiväisen yrittäjyyden väliltä.
Mitä kevytyrittäjyydellä tarkoitetaan?
Ensin on hyvä tietää, mitä kevytyrittäjyydellä tarkoitetaan. Termillä viitataan sellaiseen yrittäjyyteen, jossa toimijalla ei välttämättä ole perustettuna omaa yritystä eikä hänellä ole y-tunnusta. Tämän sijaan kevytyrittäjä hyödyntää heille suunnattuja laskutuspalveluita, joilla he voivat lähettää asiakkaille laskuja maksettavaksi tehdystä työstä. Palveluista kerrotaan tarkemmin lisää seuraavassa osiossa. Vaikka y-tunnusta ei olisikaan, on henkilön joissain tapauksissa otettava YEL-vakuutus kriteerien täyttyessä.
Tyypillisiä töitä, joita tehdään kevytyrittäjänä, ovat erilaiset media-alan keikkahommat, markkinointi, mainonta ja copywriting, siivoustyöt sekä graafinen suunnittelu. Käytännössä rajoitteita sille, mitä työtä kevytyrittäjä voi tehdä, on erittäin vähän. Niinpä sinun ei tarvitse olla graafinen suunnittelija tai markkinoinnin ammattilainen saadaksesi hyödyn monipuolisista palveluista.
Syyt käyttää kevytyrittäjille suunnattuja palveluja
Miksi kevytyrittäjille luotuja laskutuspalveluita käytetään sitten tässä työn muodossa? Syy on pitkälti turhan paperinpyörittelyn välttäminen ja kannustaminen matalan kynnyksen yritystoimintaan. Laskutuspalvelut huolehtivat kaikesta siitä, mikä harvemmin kiinnostaa kevytyrittäjää eli laskutuksesta ja verotuksesta. Tällöin yrittäjä voi keskittyä olennaiseen eikä aikaa mene esimerkiksi kirjanpitoon. Usein palveluiden hinnat ovat varsin kohtuullisia alan kilpailun kiristymisen johdosta.
Kuinka valita paras laskutuspalvelu itselle?
Laskutuspalvelu on yksi olennaisimpia työkaluja kevytyrittäjälle. Valinta ei ole helppo, sillä palveluita on nykypäivänä tarjolla valtavasti. Jokainen palvelu sisältää kaikki peruspalvelut, mutta erot tulevat hinnoissa, asiakaspalvelun laadussa sekä muissa erikoisimmissa työkaluissa. Osa kevytyrittäjille suunnatuista laskutuspalveluista tarjoaa palvelua ilman y-tunnusta, kun taas toiset kannustavat tai vaativat sen hankkimista.
Paras laskutuspalvelu on hinnaltaan edullinen, tarjoaa laadukasta ja asiantuntevaa asiakaspalvelua sekä joustaa mahdollisimman paljon käyttäjän tarpeita varten. Mikäli etsit hyvää laskutuspalvelua, klikkaa tästä ja valitse edullisin kevytyrittäjyys. Näin vältät ylimääräisen palveluiden vertailun ja pääset tutustumaan laadukkaaseen laskutuspalveluun yrittäjille ja kevytyrittäjille.
Tee nämä asiat jo hyvissä ajoin
Moni asia toimii kevytyrittäjille tarjotun palvelun kautta. Verotuksen suhteen on kuitenkin hyvä olla tarkkana, sillä työn teon muotona kevytyrittäjyys on vielä melko uusi verottajan näkökulmasta. Kun veroasiat on kerralla hoidettu kuntoon, ei niitä tarvitse pohtia jälkeenpäin. Mikäli verotiedot päivittyvät, muista päivittää verokortin tiedot kevytyrittäjäpalveluun tilanteen niin vaatiessa.
Verottajan lisäksi on syytä pohtia omaa potentiaalista asiakaskuntaa. On hyvä, jos oma polku kevytyrittäjyyteen alkaa siten, että muutama asiakas on jo tiedossa. Mikäli näin ei ole, voi olla tarvetta perehtyä uusasiakashankintaan sekä kartoittaa oma kohderyhmä. Kun tiedät, kenelle myyt, on toiminnan aloittaminen huomattavasti helpompaa.
Askel kevytyrittäjästä yrittäjäksi on kevyt ja helppo
Usein puhutaan, miten yrittäjänä oleminen on raskasta ja vaatii paljon aikaa. Todellisuus ei ole yhtä pahaa kuin siitä luodut mielikuvat, mutta on totta, että yrittäjänä kannattaa toimia päätoimisesti. Mikäli liikeidea on todettu toimivaksi, kannattaa harkita seuraavaa askelta kohti yrittäjyyttä. Usein voit silti hyödyntää samaa laskutuspalvelua jälkeenpäin.
Omaa valmiuttaan yrittäjänä voi pohtia omien jo olemassa olevien asiakkaiden, tulevaisuuden kartoituksen tekemisellä sekä tarkan liiketoimintasuunnitelman kehittämisellä omalle toiminnalle. Mitään kiirettä täyspäiväiseen yrittäjyyteen ei kuitenkaan ole, vaan asioille kannattaa aina antaa aikaa. Harjoittele rauhassa yrittäjän taitoja, kasvata asiakaskuntaa ja nauti työnteon helppoudesta lähes missä ja milloin vain.