Gomoren avulla autojen määrä pienemmäksi

Autojen päästöistä, niiden kokonaismäärän vähentämisestä ja esimerkiksi autokannan iän nuorentamisesta  on puhuttu jo pitkään. Niin kansalaisten, kuin poliitikkojenkin mielessä ovat ensisijaisesti ilmastoasiat näistä puhuttaessa. Eikä todellakaan turhaan. Mutta ympäristön lisäksi auton omistaminen rasittaa myös kukkaroa. Toki monella auto on ihan mukavuussyistä, eikä sitä lähdetä tässä syyllistämään tai kyseenalaistamaan. Mutta niin ikään monelle auto on välttämätön. Ihan kaikkialta kaikkialle ei julkisella liikenteellä pääse, tai se veisi esimerkiksi työmatkan muodossa päivästä niin suuren osan, ettei se kerta kaikkiaan ole järkevää. 

Ratkaisua tarjoava Gomore saanut hyvän vastaanoton

Ratkaisuja on etsitty monenmoisin teknisin keinoin autojen päästöjen vähentämiseksi. Ja niissä ollaankin eittämättä hyvällä tiellä. Mutta koska autojen valmistaminen ja loppusijoitus ovat myös ongelmia ympäristön kannalta, on syytä keksiä myös muita ratkaisuja. Ratkaisuja, joilla autoja olisi ylipäänsä kokonaismäärältään vähemmän. Yhden loistavan ratkaisun tähän on tuonut Gomore. Aiemmin jo Ruotsissa, Tanskassa ja Espanjassa toiminut Gomore lanseerasi palvelunsa Suomessa marraskuussa 2020. Pari kuukautta tämän jälkeen autojen ja autojen itselleen vuokranneiden määrää tarkasteltaessa voidaan päätellä sen saaneen hyvinkin lentävän lähdön.

Kuinka paljon me suomalaiset autojamme käytämme?

Suomessa on noin 2,7 miljoonaa autoa. Nämä autot ovat paikoillaan parkissa noin 96 % ajasta. Ja kun niillä ajetaan, kyydissä on keskimäärin 1,3 henkilöä. Tämä on vain himpun yli viidesosa viisipaikkaisesta henkilöautosta. Luvut voivat tulla yllätyksenä. Mutta tarkemmin ajatellen, moni käyttää autoaan vain työmatkaan ja ehkä hieman viikonloppuna. Työmatkat Suomessa ajetaan edelleen usein niin, että kyydissä on vain kuljettaja. Gomore kertoo nettisivuillaan, että teoriassa Suomen automäärä olisi mahdollista puolittaa, jos yksityiset henkilöt vuokraisivat autoja toisilleen. Edellä mainittuja lukuja katsomalla tätä ei ole vaikea olla uskomatta. Toki se vaatisi laajaa ja yleistä vertaisvuokrausta. 

Vaikka autojen määrä ei nyt puolittuisikaan, kuten se tuskin tekeekään, ainakaan lähitulevaisuudessa, niin autojen vähentäminen on kaikin tavoin mahdollista. Jos autoa ehdottomasti tarvitsee esimerkiksi työmatkaan, niin autosta luopuminen ei ole mahdollista. Mutta sen sijaan sekä kukkaroaan, että luontoa voi säästää vuokraamalla sitä muille silloin, kun ei itse autoa tarvitse. Mikä on siis tosiaan keskimäärin tuon 96 % ajasta. Ja puolestaan jos autoa ei välttämättä tarvitse tai halua omistaa, mutta silloin tällöin on reissuja, joihin auto on välttämätön, Gomore on kyllä verraton palvelu.

Luotettavuutta ja turvallisuutta molemmille osapuolille

Gomore.fi on toki markkinapaikka, johon voi ilmoittaa autonsa vuokrattavaksi. Sekä markkinapaikka, josta autoa vuokralle etsivä voi selailla autoja kuvineen, hintoineen ja varauskalentereineen. Mutta mikään pelkkä markkinapaikka se ei ole. Sekä autonsa vuokralle antavat, että auton itselleen vuokraavat maksavat toteutuneista vuokrauksista palvelumaksua. Tähän maksuun sitten sisältyykin liuta palveluja, joita olisi yksityisenä ihmisenä muuten hankala, ellei mahdoton, hoitaa. Gomore varmistaa jäsentensä henkilöllisyyden, sekä vuokraajien luottotiedot. Myös maksu hoituu luotettavasti Gomoren kautta. Lisäksi mukana tulee vakuutus vuokrauksen ajalle, samoin kuin ympärivuorokautinen tieliikennepalvelu. Näin vertaisvuokraamisesta on tehty niin helppoa ja turvallista, kuin se on mahdollista.

Comments are closed.