Vuosi 2021- mitä tapahtuu

Mennyt vuosi oli kaikessa kauheudessaan opettavainen. Se näytti, että ihmiset pystyvät halutessaan muuttamaan omaan arkeaan, mutta samalla se näytti, kuinka paljon erilaista informaatiota voikaan olla yhtä aikaa samasta asiasta liikkeellä.

Vapaa-ajan matkustusta ei sallita vielä tälläkään hetkellä satamista, mutta Suomen kansalaisten paluuliikenne Suomeen, kauttakulkuliikenne, työmatkat ja muihin välttämättömiin syihin perustuva matkustus sallitaan. 

Parempi tulevaisuus tiedossa

Maailmanlaajuiset rokotukset ovat alkaneet hyvällä tahdilla ja vaikka virusmutaatiot yrittävät vaikeuttaa toimintoja, on valoa nähtävillä jo mutkan takana ja vähitellen voidaan ajatella, että kenties jo 2022 ollaan takaisin jonkinlaisessa ”normaalitilanteessa”. Mitä se tarkoittaa esimerkiksi matkustajamääriin ja koko Euroopan turismiin, sen näyttää aika. Tosiasia kuitenkin on, että suurin osa Euroopassa matkustavista turisteista palaa matkustajiksi heti kun se on virallisesti mahdollista ja turvallista, näin ainakin uskotaan.

Pelatessa saa ajatuksetkin pois arkisista asioista, kunhan muistaa huolehtia oman pelaamisensa määristä, ja pelaa vain sen verran kun oikeasti on rahaa pelata. Vastuullisuus on asia, joka on tärkeätä niin matkustaessa kuin pelatessa.

FINENTRY helpottaa matkustajien Suomeen saapumista

Finentry-palvelun avulla halutaan varmistaa sujuva työ- ja vapaa-ajan matkustaminen koronavirustilanteesta huolimatta. Vaikka viime vuosi meni uusien tapojen opetellessa ja liiketoimintojen kyykähdellessä, vähitellen ovat kaikki toimijat myös oppineet toimimaan uudessa toimintaympäristössä.
Finetryn digitaalinen palvelu antaa tietoa koronavirusepidemian edellyttämistä testauskäytännöistä ja karanteenista Suomessa. Se myös sujuvoittaa veloituksettomaan koronavirustestaustaukseen pääsyä Suomessa.

Matkailija ohjataan FINENTRY-sovellukseen, jonne hän voi tallentaa lähtömaassa tehdyn koronavirustestin tuloksen ja tehdä varauksen Suomessa tehtävään koronavirustestiin, jos hänen matkansa kesto testiä edellyttää. Matkailija saa tekstiviestin varaamastansa testiajasta, ohjeet testiin saapumisesta ja testituloksen ilmoittamaansa numeroon.

Satamien tilanne

Monissa satamissa eri puolilla Eurooppaa on osia suljettuna. Vähentynyt matkustaja- sekä rahtiliikenne ovat aiheuttaneet muutoksia sekä isojen että pienempien satamien toimintaan, ja mikäli olet matkustamassa laivalla, tai menossa hakemaan tuttuja satamasta, kannattaa etukäteen tutustua kyseisen sataman tämän hetken käytäntöihin ja aukioloihin. Esimerkiksi Rotterdamin sataman tämän hetken tilanne löytyy täältä ja vastaavasti Tukholman satamista täältä.

Matkustaminen ulkomaille 2021

Koska tilanne ”elää” eli muuttuu viikoittain, kannattaa omien matkavarausten kanssa olla tarkkana. Varsinkin matkustusehdot ja sopimusehdot kannattaa nyt lukea tarkkaa, sillä monet yritykset ja palveluntuottajat ovat lisänneet korona-ehtoja matkustuksen yhteyteen. Älä siis luota, että vuonna 2018 tekemäsi matkan ehdot olisivat enää nykyään voimassa. Muutenkin kannattaa seurata esimerkiksi ulkoministeriöiden tiedotteita, olet sitten Suomessa tai muualla maailmassa. Jos etsit suomenkielistä tietoa, on Suomen ulkoministeriön sivut hyvä tietolähde koko maailman matkustustietojen suhteen.

Matkustaminen ei ole kielletty, mutta matkustaessa pitää noudattaa tarkempaa hygieniakäytäntöä, kuin mihin suurin osa meistä on aiemmin tottunut.

Liikkuminen Euroopassa

Monessa Euroopan maassa on aikalailla samanlaiset ohjeet liikkumiselle julkisissa tiloissa, ulkona ja kaupoissa. Kannattaa kuitenkin olla ajan hermolla, sillä kasvomaskin unohtaminen väärässä maassa saattaa johtaa suoran sakotukseen, eikä kauppoihin ole asiaa ilman maskia. Toisissa maissa, kuten Suomessa, tämä on yhä ollut lähinnä ohje, ei lakiin perustuva sääntö, mutta monissa Euroopan maissa on välillä ollut tiukempiakin sääntöjä. Säännöissä voi olla esimerkiksi asioita kuten: koska saa liikkua, minne saa mennä ja käydä, kuinka monta saa olla kerralla autossa, ja voitko mennä kauppaan yksin vai perheen kanssa. Kaikkien sääntöjen perusta on sama: hidastaa viruksen liikettä ja vähitellen aikaansaada massoille luonnollinen vastarintamekanismi kehoomme.

Comments are closed.