Laivalla itään, etelään tai länteen

Kaikille ovat tuttuja laivareitit Helsingistä Tallinnaan ja Tukholmaan sekä Turusta Ahvenanmaan kautta Tukholmaan, mutta muitakin merireittejä pääsee ulkomaille. Venäjälle pääsee laivalla ilman viisumia ja Saksakin on vain laivamatkan päässä.

Pietariin ilman viisumia

Helsingistä pääsee laivalla Ruotsin ja Viron lisäksi myös Venäjälle ja Saksaan. Pietariin liikennöi venäläinen St. Peter Line, jonka M/S Anastasialla pääsee jopa kahdeksi yöksi Pietariin tarvitsematta Venäjän viisumia. Reittimatkalle voi lähteä myös auton kanssa. Lähtöjä on 2-3 viikossa. Saksan Travemündeen sen sijaan lähtee Helsingistä laiva joka päivä, Finnlinesin M/S Finnstar, M/S Finnlady tai M/S Finnmaid. Suurin osa matkustajista jatkaa autolla muualle Saksaan.

Ajoneuvon kanssa Paldiskiin

Viroon pääsee Tallinnan lisäksi myös Paldiskin kautta. DFDS-varustamon laivalla M/S Sailorilla on viikottain yhdeksän lähtöä Hangosta Paldiskiin ja takaisin. Laivaan pääsee vain ajoneuvolla, varata voi hytti- tai istumapaikan ja ruokailu seisovassa pöydässä sisältyy matkalipun hintaan. Matkalla voi kokea erilaisia asioita kuin tavallisilla risteilyillä, kuten aamupalan kahdensadan itäeurooppalaisen rekkakuskin seurassa tai neuvostohenkisen palvelun Paldiskin satamassa.

Paldiski on entinen Neuvostoliiton sotasatama ja sen ympärille rakentunut pikkukaupunki 45 km Tallinnasta länteen. Entisellä sotilasalueella on mm. pystysuoria rantakallioita ja sukellusvenemiesten koulutukseen käytetty ydinvoimala.

Pohjanmaalta laivalla Ruotsiin

Henkilöliikenne laivoilla on painottunut Etelä-Suomeen, mutta yksi poikkeuskin on: Wasalinen autolautta M/S Wasa Express kulkee Pohjanlahden poikki joka päivä, Vaasan ja Uumajan väliä. Tarjolla on risteilyjä, kylpylä- ja hotellipaketteja sekä reittimatkoja ajoneuvon kanssa tai ilman.

Tukholman ja Uumajan lisäksi Suomesta voi matkustaa laivalla Norrtäljeen, joko Maarianhaminasta Kapellskäriin Viking Linen, Naantalista Kapellskäriin Finnlinesin tai Ahvenanmaalta Grisslehamniin Eckerö Linen reitillä. Viking Linesin M/S Rosella tekee neljästä kuuteen edestakaista matkaa päivässä, M/S Eckerö viikonpäivästä riippuen kaksi tai kolme.

Euroopan alueella on paljon autolauttareittejä, joiden ansiosta on mahdollista hurauttaa omalla autolla vaikka Skotlantiin, Teneriffalle tai Rodokselle. Lauttojen reittejä ja aikatauluja on helppo tutkia sellaisista palveluista kuin www.ferries.fi tai www.aferry.com.

Comments are closed.