Parhaat matkakohteet rannalla

Käykö sinullekin niin, että kun loma häämöttää ja alat etsiä kuumeisesti seuraavaa matkakohdetta, antaudut kunnianhimon valtaan ja hyväksyt top-5 -listallesi ainoastaan mahdollisimman kaukaisimmat ja eksoottisimmat paikat? Monet meistä uskovat, että kun kerrankin lähtee jonnekin, matkapaketista pitäisi maksaa paljon ja kohteeseen pitäisi lentää pitkään, mahdollisesti vielä parilla välilaskulla – ainoastaan silloin se on muistamisen arvoinen matka! Tämä johtuu luonnollisesti siitä, että emme arvosta mitä meillä on aivan nenän edessä ja katsomme haikailevasti sitä vihreämpää ruohoa, joka on aidan takana, niin kliseemäiseltä kuin se kuulostaakin. Nykyään todella paljon maailmalla matkustavat suomalaiset tuntevat usein Kanarian saaret tai Thaimaan rannikon paljon paremmin kuin oman ”kotimerensä”, vaikka Itämerellä on tarjolla kaikkea mitä kunnon turistikohde kaipaa – Itämeren rannikko ihastuttaa villeillä aalloillaan, valkoisilla hiekkarannoillaan ja henkeäsalpaavilla jyrkänteillään, historiasta kiinnostunut turisti löytää helposti toinen toista charmikkaampia linnakkeita tai perinteisiä kalastajakyliä, ja kylpyläfani pääsee rentoutumaan yhdessä monista hurmaavista kylpyläkaupungeista. Ovatko Itämeren rantakaupungit sinulle tuttuja, vai kuulutko juuri siihen porukkaan, joka on aina pitänyt niitä liian vaatimattomina matkakohteina? Jos etsit Itämeren matkailuun liittyviä vinkkejä ja inspiraatiota, kannattaa tutustua siihen mitä muut matkalaiset ovat siitä kirjoittaneet – esim. ReviewsBirdiltä pääsee lukemaan mitä kaikkea kivaa löytyy Itämeren rannikolta, mukaan lukien ehdottomasti näkemisen arvoiset satamakaupungit, parhaat majoitukset, mielenkiintoisimmat ravintolat, trendikkäimmät bilepaikat ja luonnollisesti upeimmat rannat.

Ainulaatuinen matkailukohde

Atlantin sivumeriin lukeutuva Itämeri on maailman toiseksi suurin murtovesiallas Mustameren jälkeen. Valtamereen se kytkeytyy vain Tanskan salmien kautta, minkä johdosta veden suolapitoisuus on Itämeressä todella matalaa, itse asiassa jokien tuomien virtojen ansiosta vesi on monissa paikoissa lähes makeaa. Yhdeksän rantavaltion (Suomen, Ruotsin, Tanskan, Saksan, Puolan, Liettuan, Latvian, Viron ja Venäjän) ympäröimän Itämeren rannikko tarjoaa ihanan sekoituksen uniikkia ilmastoa, luontoa ja kulttuuria. Sokkeloiset saaristot ja romanttiset linnarauniot kertovat hansa-ajan tarinoita, vanhoissa historiallisissa kylissä pääsee tutustumaan perinteisiin elinkeinoihin ja kädentaitoihin, ja etenkin kesäaikaan Itämeren rannikko muuttuu täydelliseksi lomanviettopaikaksi kaikille luonnon, kalastuksen ja veneilyn ystäville.

Meripihkaa, terveysmutaa ja hansa-ajan historiaa – 3 satamakaupunkia

Kiel

Vuonna 1233 perustettu saksalainen Kiel oli alun perin Holsteinin herttuakunnan ja on nykyään Schleswig-Holsteinin osavaltion pääkaupunki. Kuten monilla Itämeren satamakaupungeilla, Kielillä on todella pitkä ja mutkikas historia: pari vuosisataa hansaliiton jäsenenä ollut Kiel kuului jonkin aikaa myös Tanskan kuninkaan alaisuuteen, tuli myöhemmin Preussin ja Itävallan yhteisomaisuudeksi ja kasvoi lopulta yhdistyneen Saksan keisarikunnan tärkeimmäksi satamakaupungiksi. Toisen maailman sodan aikana täysin raunioiksi pommitetussa kaupungissa ei valitettavasti ole jäljellä paljon rakennuksia, jotka olisivat yli 70 vuotta vanhoja, mutta se ei suinkaan tarkoita, että tämä kohta 800 vuotta vanha kaupunki ei olisi vierailun arvoinen paikka. Kaupungin symboliksi muodostunut 106 metriä korkea kaupungintalon torni on esimerkiksi saanut inspiraatiota Venetsian Campanile-tornista, ja Saksan pisimpiin kauppakatuihin lukeutuvan Holstenstrasse-kadun pohjoisesta löytyy kaupungin historiallinen keskusta, jossa seisoo Kielin vanhin säilynyt rakennus, 1200-luvulla pystytetty Nikolaikirche-kirkko. Kielin suosikkinähtävyyksiin kuuluva Botanischer Garten -kasvipuutarha jatkaa kasvitieteellisten puutarhojen perinnettä Kielin ensimmäisestä kasvipuutarhasta, joka perustettiin vuonna 1668 silloisen linnan puutarha-alueelle. Kiel on edelleen Itämeren tärkeimpiä tavarasatamia, ja sieltä on myös säännöllisiä matkustajalauttayhteyksiä Ruotsin Göteborgiin, Norjan Osloon ja Latvian Klaipedaan.

Jurmala

Jurmala, jonka nimi tarkoittaa kirjaimellisesti ”meren äärellä”, ja jota kutsutaan peräti Baltian Rivieraksi, on ehdottomasti Latvian suosituimpia turistikohteita. Hoitavasta mudastaan, koivu- ja mäntymetsien tuomasta terveellisestä ilmastaan, valkoisista kvartsihiekkarannoistaan ja mineraalipitoisesta vedestään tunnettu Jurmala onkin ollut suosittu kylpyläkohde jo 1700-luvulta lähtien. Jurmalassa on peräti seitsemän kylpyaluetta, ja moniin kylpylähotelleihin pääsee rentoutumaan myös lasten kanssa. Kun on hellinnyt tarpeeksi kehoaan kaikenlaisissa kylpylähoidoissa, voi rentoutua Jurmalan sydämeksi kutsutulla Jomas iela -nimisellä kadulla, ihastellen sen tyylikkäitä jugendrakennuksia ja viehättäviä puumökkejä, sekä nautiskellen paikallisia ruokia ja juomia ja tarkkaillen ohikulkijoita. Ja jos sattuu olemaan Jurmalassa keväällä tai syksyllä, voi leikkiä aarteenmetsästäjää ja lähteä rannalle etsimään merestä huuhtoutunutta meripihkaa!

Gdansk-Gdynia-Sopot

Kielin tavoin entisenä hansakaupunkina tunnettu Gdansk on Puolan pohjoisosassa ja Itämeren etelärannikolla sijaitseva turistimagneetti, joka yhdessä Gdynian ja Sopotin kanssa muodostaa eräänlaisen ”kolmoiskaupungin”. Tässä erittäin suositussa merellisessä satamakohteessa, jossa kolmen kaupungin välisiä rajoja tuskin huomaa, löytyy tekemistä sekä shoppailufaneille että kulttuurin, yöbailaamisen, urheilun ja ruokamatkailun ystäville, joskus vielä suhteellisen edullisesti. Näistä kolmesta Sopot viehättää pitkillä hiekkarannoillaan, kylpylähotelleillaan sekä ravintola- ja baaritarjonnallaan, Gdynia hurmaa viehättävällä luonnollaan ja modernilla ostoskeskuksellaan, ja yli tuhat vuotta vanha Gdansk kutsuu mukaan hansa-ajan kiehtovaan historiaan.

Itämeren rannikko tarjoaa jotain jokaiselle, ja parasta siinä on se, että sen monipuolisiin satamakaupunkeihin pääsee tutustumaan todella helposti käyttämällä mitä matkailutapaa tahansa: rannikkoristeilyt tarjoavat runsaasti mahdollisuuksia löytää vähemmän tunnetut mutta uskomattoman upeat kohteet samalla kun nauttii laivan tuomista mukavuuksista huolehtimatta matkan ohjelmasta. Jos aika on kortilla, kivan viikonloppureissun ehtii tehdä myös lentäen – useimpiin Itämeren satamakaupunkeihin pääsee Helsingistä tai Turusta parissa tunnissa. Jos taas arvostaa omaa vapautta ja joustavuutta, Itämeren rannikkoa kannattaa ehdottomasti kiertää autolla – näin pääsee helposti nauttimaan sen monipuolisesta tarjonnasta ja ihastua ikiajoiksi sen hansa-ajan kulttuuriperintöön, loputtomiin dyyneihin ja moderneihin turistimagneetteihin.

Comments are closed.