Pelasta Itämeri -palkinnosta (20 000 e) pitchataan venemessuilla perjantaina

Pelasta Itämeri -palkinnon voittaja selviää Vene 23 Båt -messuilla perjantaina 17.2. klo 16-17 Purjehdussataman lavalla Helsingin Messukeskuksessa. Clewat, Innovaatiopalvelu Koivukunnas ja Watec Consulting esittelevät innovaatioitaan ja raati valitsee voittajan. Palkinnolla tahdotaan kiinnittää huomiota Itämeren tilaan ja palkita taho, joka on tehnyt arvokasta työtä ympäristön hyväksi. Vastuullisuus on esillä venemessuilla myös lauantaina 18.2., kun messuilla puhutaan virtavesien ennallistamisesta.

Suomen Messusäätiön 20 000 euron Pelasta Itämeri -palkinnon voi saada henkilö, ryhmä, yhteisö tai yritys, joka on kehittänyt innovaation, ajatusmallin tai keinon, joka vaikuttaa merien ja vesistöjen ekologisen tilan parantumiseen, tuo Suomelle positiivista imagoa ja josta voi kehittyä kansainvälisestikin merkittävä tuote tai palvelu. Palkinnon saajasta päättää raati, johon kuuluvat edustajat tahoista, jotka tekevät itsekin merkittävää työtä Itämeren pelastamiseksi. Raatiin kuuluvat toimitusjohtaja Annamari Arrakoski-Engardt John Nurmisen Säätiöstä, hallituksen varapuheenjohtaja  Katja Rytkönen Pidä Saaristo Siistinä ry:stä ja toimitusjohtaja Laura Höijer Baltic Sea Action Groupista sekä Tekniikka & Talous -lehden päätoimittaja Harri Junttila.

Clewat Oy:n sähköenergialla toimivan lumensulatuslaitteen avulla mereen kipattavasta lumesta saadaan kustannustehokkaasti eroteltua merkittävä osa hiekasta, roskista ja mikromuoveista.  Prosessin läpi kulkeva lumi ja vesi suodatetaan, ja jätteet kerätään talteen. Koko prosessi hoituu ilman hiilipäästöjä ja fossiilisten polttoaineiden käyttöä, lukuun ottamatta lumen paikalle kuljetuksesta aiheutuvia päästöjä.

Innovaatiopalvelu Koivukunnas Oy:n kehittämällä kartiohiilettimellä voi hiilettää muun muassa kuivaa talviruokoa biohiileksi. Saatua biohiiltä voi käyttää kesällä niitetyn ravinnepitoisen kesäruo’on kompostoinnissa. Biohiili nopeuttaa kompostointia ja sitoo ravinteet biohiileen. Biohiili poistaa hiilidioksidia ilmakehästä pysyvästi. Biohiiltä voidaan myös levittä rantapelloille, jolloin se estää ravinteiden valumista mereen.

Watec Consulting Oy:n tuote on ritiläkaivoihin asetettava Filtro-suodatin, joka estää kiinto- ja haitta-aineiden kulkeutumisen hulevesien mukana viemäreihin ja edelleen vesistöihin. Se estää Suomen muun muassa Suomen toiseksi suurimman mikrovuoin lähteen, tekonurmikenttien kumirouheen, kulkeutumisen vesistöihin.

Pelasta Itämeri -palkinto jaetaan nyt viidettä kertaa. Palkinnon ovat saaneet aikaisempina vuosina: 2019 Solar Water Solutions, 2020 Origin by Ocean, 2021 Christian Feodoroffin perustama Seaboost  ja Loviisan Veneveistämö. Kunniamaininnan sai ylitarkastaja Oskari Hanninen Tukesilta ja 2022 Weeefiner, jonka edustaja puhuu myös perjantaina Pelasta Itämeri -palkintotilaisuuden yhteydessä messuilla.

Virtavesien ennallistaminen esillä lauantaina 18.2.

Vene 23 Båt -messuilla nähdään lauantaina 18.2.2023 dokumenttielokuva #Dambusters patojen purusta ja sen mullistavasta vaikutuksesta ympäristön eheytymiseen. Messuilla kuullaan klo 12 vaelluskala-aktiivi Jasper Pääkkösen puheenvuoro Patojen purkaminen – tehokkain keino ennallistaa Suomen luonto sekä klo 12.45 paneelikeskustelu virtavesien vapauttamisesta. Keskusteluun osallistuvat Jasper Pääkkösen lisäksi Sampsa Vilhunen (WWF), Saija Koljonen (erikoistutkija, SYKE), Saara-Sofia Sirén (Kokoomus) ja  Timo Harakka (SDP). Paneelin vetää Mikko ”Peltsi” Peltola.

Tutustu Vene 23 Båt -messujen ohjelmaan tarkemmin www.venemessut.fi . Itämeren suojelu on esillä perjantaina 17.2. klo 15  Minun mereni ry:n järjestämässä  Itämeren suojelu -paneelissa ja klo 17 Pidä Saaristo Siistinä ry:n Myrkytön veneily – miten pitää veneen pohja puhtaana ilman myrkkymaaleja -paneelissa.  Pidä Saaristo siistinä ry on venemessujen yhteistyökumppani vuonna 2023.

—————————————-

Suomen Messusäätiö tukee suomalaista osaamista ja elinkeinoelämää jakaen vuosittain noin 400 000 euron arvosta stipendejä, apurahoja ja tunnustuspalkintoja. Tunnetuin niistä on Kaj Franck -muotoilupalkinto.

Helsingin kansainväliset venemessut  Vene 23 Båt  -messut järjestetään 10.– 19.2.2023 Helsingin Messukeskuksessa. Helsingin Messukeskus järjestää Pohjois-Euroopan suurimman veneilytapahtuman Venealan Keskusliitto Finnboat ry:n toimeksiannosta. Tapahtuman yhteistyökummani on Mercedes-Benz.

Pidä Saaristo Siistinä ry on venemessujen kumppani 2023.

Comments are closed.