Viking Grace ilmastoviisastui entisestään – telakalla hyödynnettiin jätteetkin

Kymmenvuotias Viking Grace palasi Turun ja Tukholman välille 12. helmikuuta entistä ehompana ja ilmastoviisaampana. Kolme viikkoa kestäneen telakoinnin aikana laivaan asennettiin polttoaineen kulutusta vähentävää teknologiaa ja uudistettiin sisätiloja. Uuden alta kierrätykseen meni muun muassa 5 000 neliömetriä lattiamattoja ja säkkikaupalla vanhoja tekstiilejä.

Viking Grace on viettänyt viimeiset kolme viikkoa Tanskan Odensessa kuivatelakalla, jossa alukseen on tehty mittavia uudistuksia ja huoltotöitä.

”Kolmen viikon telakointi on todellinen hemmotteluhoito, sillä yleensä kahdesti vuodessa pidettävät huoltotauot kestävät kahdesta kolmeen päivään. Nyt oli aikaa huoltaa, uudistaa ja puunata laivaa niin sisältä, ulkoa kuin konehuoneenkin puolelta. Grace kyllä ansaitsi tämän tauon, sillä se täytti juuri kymmenen vuotta ja on palvellut jo kymmentä miljoonaa matkustajaa”, Viking Gracen intendentti Sari Launonen sanoo. 

Teknisesti merkittävin uudistus oli laivan kulkuvastusta pienentävien n.k. Elogrids-ratkaisujen (Elogrid – Increase performance in thruster tunnels and save energy (elomatic.com)) asentaminen Viking Gracen potkuritunnelien päälle. Suomalaisen Elomaticin toimittama tekninen ratkaisu vähentää aluksen polttoaineen kulutusta kolme prosenttia ja hiilidioksidipäästöjä noin kolme tonnia yhdessä vuorokaudessa. Ne parantavat myös matkustusmukavuutta vähentämällä aluksen tärinää.

Telakoinnin aikana myös huollettiin aluksen potkurit, peräsin koneistoineen, propulsiomoottorit ja korkeajännitelaitteisto.

”Laivojemme tekniikan kehittäminen läpi niiden elinkaaren on isossa roolissa kokonaispäästöjemme vähentämisessä. Viking Grace oli kymmenen vuotta sitten maailman ilmastoviisain alus, ja nyt se viisastui entisestään virtausohjaimien ansiosta. Myös säännöllinen huoltaminen on ympäristötyötä. Esimerkiksi laivan pohjan perusteellinen puhdistaminen vaikuttaa suoraan polttoaineen kulutukseen”, Viking Linen vastuullisuuspäällikkö Dani Lindberg kertoo.

Matkustajat huomaavat telakoinnin tulokset jo laivaan noustessaan, sillä Viking Gracen kyljissä hehkuu tuore punainen maalipinta ja lattioita päällystää 5 000 neliömetriä uutta mattoa. Koko laiva on suursiivottu lattiasta kattoon ja hytteihin on vaihdettu peittoja, lakanoita ja tyynyjä. Matkustuselämystä parantavia uudistuksia voi bongata voi myös laivan ravintoloissa, kylpyläosastolla ja tax free -myymälässä. Leikkihuoneet on uusittu täysin.

Kaikki uudistusten yhteydessä käytöstä poistuvat materiaalit ja huoltotöissä syntynyt jäte lajiteltiin telakalla uusiokäyttöä varten. Vanhat kokolattiamatot lähtivät telakalta kohti Hollantia ja uutta elämää mattotoimittaja Tarkettin tehtaalle, ja käytöstä poistetut hyttitekstiilit ja henkilökunnan työvaatteet muuttuvat uusiokuiduksi Paimiossa Rester Oy:n tekstiilikäsittelylaitoksessa.

”Monet asiakkaistamme ovat hyvin ympäristötietoisia ja kyselevät toiminnastamme miehistömme jäseniltä. On hienoa, että voimme konkreettisesti kertoa, miten monipuolisesti ympäristöasiat toiminnassamme huomioimme. Ja tietysti koko miehistömme jo ylpeänä odottaa, että matkustajat pääsevät nauttimaan entistä ehommasta Gracesta”, intendentti Sari Launonen sanoo.

Comments are closed.