Tarkemmassa katselussa Puolan Szeczin satama

Sataman perustiedot: https://www.itamerensatamat.fi/puola/

Tämä puolalainen satama on nyt viime aikoina saanut lisähuomiota myös Suomessa ja muualla Euroopassa, kiitos HBO:n The Thaw poliisisarjan, missä puolalainen naisetsivä saa tehtäväkseen ratkaista murhan ja samalla vauvan katoamisen samalla kun yrittää pyörittää yksinäisenä vanhempana tyttärensä ja omaa taloutta tytön isöisän kanssa tilanteessa, missä naisen aviomies (poliisi hänkin) on joko tapettu, tai virallisen selityksen mukaisesti ampunut itsensä.

Itämeren suurin satama

Szczecin on iso satamakaupunki Oderin suistossa.

Pommerin ruhtinaiden linna kuului aikoinaan Gryfitin ruhtinassuvulle, joka hallitsi Pommeria yli 500 vuotta 1600-luvun puoliväliin asti. Preussin aikana linnassa asui Stettinin varuskunnan komentaja kenraali von Anhalt-Zerbst, jonka tytär Sofia Fredrika Augusta kruunattiin Venäjän keisarinna Katariina II:ksi. Linnassa on viisi siipeä ja kaksi sisäpihaa. Linnasta on säilynyt vain osia, nykyasunsa linna sai sodan jälkeen 1500–1600 -lukujen renessanssin tyyliin. Linnassa toimii mm. ooppera ja operetti, vihkipalatsi, teatteri, ravintola ja kahvila sekä maakuntavirasto. Museossa mm. Gryfitin suvun sarkofageja sekä linnan historiaa. Kahdeksankulmaisen kellotornin näköalatasanne on avoinna kesäaikaan. Linnan kulttuurikeskus järjestää konsertteja, kansainvälisiä festivaaleja, taidenäyttelyitä ja historiallisia näyttelyitä.

Pyhän Jaakopin goottilainen tuomiokirkko vuodelta 1187 hallitsee kaupunkikuvaa. Sodassa vaurioita kärsinyt rakennus on entisöity 1400-luvun goottilaiseen asuun. Oratoriosäveltäjä Karl Loewe asui vuosina 1820–1866 kaupungissa ja oli vuosia kirkon urkuri. Säveltäjän sydän tuotiin kirkkoon 1800-luvun lopussa. Satamaportti, entinen Berliinin portti ja Cornelius van Wallraven suunnittelema Kuninkaanportti ovat ainoita muistumia vanhasta 1700-luvun preussilaisesta linnoituksesta. Grunwaldin aukiolta aukeaa Pariisin mallin mukaan suunniteltu säteittäinen asemakaava. Kaupungin tärkeimpiä paikkoja on Wilhelm Meyer-Schwartaun suunnittelema, vuonna 1906 valmistunut 500-metrinen terassikatu Wały Chrobrego Oderin rannalla. Entinen Hakenterasse nimettiin vuonna 1945 saksalaisia vastaan 1000-luvulla sotineen Boleslav Urhean mukaan. Oderin rantaa vartioivat monumentaaliset vuosina 1902–1913 rakennetut hallintopalatsit.

Szczecin on purjehduskeskus. Lisäksi sen alueella on järviä ja metsiä, kuten Dąbiejärvi ja Bukowan vanha pyökkimetsä.  Nämä alueet tulevat edellä mainitussa HBO sarjassa katsojille tutuiksi.

Laivanrakennus ja merenkulku ovat kaupungin päätoimialoja. Todisteet viittaavat siihen, että merenkulkijat asuivat alueella ensimmäisen kerran 2500 vuotta sitten. Szczecinin sataman nykyaikainen kehitys alkoi vuonna 1826 säännöllisellä Oderin navigoinnilla . Satama kasvoi tasaisesti toiseen maailmansotaan asti, lähinnä sen läheisyydessä Berliiniin , joka oli 90 kilometriä lounaaseen. Vuosina 1926–27 Szczeciński-laguunin kautta kulkevaa kanavaa Świnoujścien (Swinemünde) satamaan syvennettiin. Toisen maailmansodan aikana satama tuhoutui kokonaan ja kaupunki itse oli hyvin tyhjentynyt. Puolan hallinnossa satama ja kaupunki rakennettiin uudelleen.

Ei ainoastaan satama

Szczecin on Länsi-Puolan kulttuurikeskus, jolla on neljä korkeakoulua , useita teattereita, filharmoninen orkesteri, kirjastoja ja kansallismuseo. Se on viehättävä kaupunki, joka sisältää monia monumentteja, puistoja ja pieniä järviä. Renaissance tyyliin rakennettu Pommerin herttuoiden linna rekonstruoitiin toisen maailmansodan aikana aiheuttamien suurten vahinkojen jälkeen. Siinä on viisi pääsiipää ja kaksi tornia. Seitsemän viitan torni, jäännös Szczecinin keskiaikaisista kaupunginmuureista, voidaan nähdä linnan parvekkeelta. 

Nykyisyys

Kaupungissa asuu noin 408 000 ihmistä (727 000 koko pääkaupunkiseudulla), ja se on siten voivodikuntansa suurin kaupunki ja Puolan seitsemänneksi suurin kaupunki. Szczecin on tärkeä poliittinen, kulttuurillinen ja taloudellinen keskus maan luoteisosalle sekä yliopistokaupunki ja tärkeä liikennekeskus. Se sijaitsee Dąbiejärven ja Oder-joen varrella, noin 90 kilometrin päässä Itämerestä.

Comments are closed.