Verkkokamera näyttää maiseman ja säätilan juuri nyt

Sääennuste kertoo numeroina ja symboleina, millaista säätä on tulossa. Säätiedot kertovat käyrinä ja numeroina, millainen sää on juuri nyt ja millainen se on ollut viime aikoina. Mutta miltä sää näyttää juuri nyt laiturissa, jossa oma vene on tai satamassa, johon olet muutaman tunnin päästä rantautumassa? Talviaikaan verkkokameroista näkee myös, onko pintavesi nestemäisessä vai kiinteässä olomuodossa.

Osaa verkkokameroista voi katsoja zoomata

Itämeren maissa on kohtalaisen hyvä määrä kiinteästi asennettuja verkko- eli nettikameroita (engl. Webcam), joista osa on satamissa, majakoissa ja merenrannoilla. Jotkin niistä näyttävät livevideota ja toiset taas still-kuvia, jotka päivittyvät 1-30 minuutin välein. Osasta voi katsoa myös viimeisen vuorokauden kuukauden tai vuoden kuvat.

Suomessa verkkokameroita on esimerkiksi Hailuodossa Marjaniemen majakassa, Hangon, Helsingin, Kasnäsin ja Utön satamissa, Porin Reposaaressa ja Maarianhaminassa mäellä, josta näkyy ruotsinlauttojen terminaali. Merenrentamaisemaa näkyy myös esimerkiksi Kemin ja Porin verkkokameroista.

Suurin osa verkkokameroista on kuvakulmaltaan ja suuntaukseltaan kiinteitä, mutta joitakin voi kännellä ja zoomata nettisivun kautta. Esimerkiksi Kotkan Sapokassa sijaitsevan verkkokameran kautta voi katsella niin yleiskuvaa venelaiturista kuin veneiden yksityiskohtia tai lähisaarten rakennuksia. Ihmiset erottuvat telen suuntaan zoomattuna hyvin, ja esimerkiksi jonkin veneen vesillelähtöä voivat seurata sen kautta ihmiset, joilla ei ole muuta tekemistä tai elämää. Kameran suuntaus- ja zoomausasetukset voi myös tallentaa esiasetuksiksi, joita klikkaamalla pääsee aina nopeasti katselemaan haluamiaan asioita.

Verkosta löytyy useita verkkokamerasivustoja

Internetin ihmemaassa on joitakin sivustoja, joille on koottu verkkokameroita maakohtaisesti tai eri puolilta maailmaa. Niiden palvelut ovat tasoltaan hyvin vaihtelevia. Seuraavassa esitellään neljä tällaista sivustoa.

1. Webcam.nu

Sivustolta löytyvät linkitetyt luettelot muun muassa Suomessa, Virossa, Latviassa, Liettuassa, Kaliningradissa ja Puolassa sijaitsevista verkkokameroista. Osa niistä toimii harmillisen huonosti tai ei ollenkaan. Esimerkiksi Raaseporin Ramsholmenin kamera näyttää valkovuokkoketoa ympäri vuoden. Suuri osa linkitetyistä verkkokameroista on lakannut olemasta tai vaihtanut palvelinta niin, että linkit eivät enää toimi. Toisaalta sivulta puuttuu monia kotimaisia verkkokameroita.

2. Lookr.com

Palvelussa voi katsella lukuisia verkkokameroita eri puolilta maailmaa. Pääsivulta voi verkkokameroita valikoida sen mukaan, lähettävätkö ne suoraa videokuvaa, onko laatu HD-tasoista ja halutaanko katsoa vain kameroita, joiden sijaintialueella on päivä. Kategorioista voi valita suoraan esimerkiksi satamat ja zoomattavan maailmankartan kautta pääsee klikkailemaan eri paikkojen verkkokameroita. Palvelu toimii kaikin puolin hyvin ja esimerkiksi Rostockin kaupunginsataman verkkokamera on sekä helppo löytää että saada kuva näkyviin sen kautta. Suomen verkkokameroista suurin osa on Tielaitoksen kelikameroita, mutta merelle suunnattuja verkkokameroita on useita.

3. Webcamtaxi.com

Webcamtaxin pääsivuilta voi valita useita erilaisia kategorioita, joista etsiä verkkokameroita. Kategoriasta satamat (harbours) löytyvät esimerkiksi Kielin, Hampurin ja Helsingørin satamat. Verkkokameroita voi hakea myös sanahaun ja kartan avulla. Suomesta löytyy vain Espoon Nokkalan majakka ja muutama muu paikka, mutta etelämpää Euroopasta löytyy satoja verkkokameroita ja niden joukossa on paljon satamien verkkokameroita, kuten Trelleborgin lauttaterminaalissa Tanskassa.

4. Webbkameror.se

Ruotsin verkkokameroista kiinnostuneille on oma sivusto www.webkameror.se, jonka karttasivlta on helppo klikkailla eri puolilla valtiota sijaitsevia kameroita. Niitä ei ole ihan vähän, esimerkiksi Visbystä lähettää kuvaa peräti yhdeksän verkkokameraa, joista viiden kuvassa näkyy satama-alueita.

Miten olisi oma verkkokamera?

Suomen satamiin, venelaitureille, saariin ja rannikoille mahtuisi hyvin lisää verkkokameroita. Verkkokamerat eivät ole tänä päivänä kalliita, eikä niiden yhdistäminen verkkoonkaan ole hankalaa. Halvimmat sisätiloihin eli esimerkiksi ikkunan taakse asennettavat laitteet maksavat noin 20 euroa, vesitiiviit ulkoasennukseen sopivat 200 euron luokkaa. Panorointi-, kallistus- ja zoomaustoiminnoilla varustetut kamerat ovat kalliimpia, huippumallit jopa 800 euroa. Tietokoneeksi riittää useimmille kameroille USB-portilla varustettu 50 euron Raspberry Pi ja tarvittava ohjelmisto sisältyy useimpien verkkokameroiden hintaan – joissain tosin on kuukausimaksu. Lisäksi tarvitaan jokin nettisivusto, jossa kuvaa näytetään, vaikkapa venekerhon sivusto. Verkkoyhteys onnistuu sim-kortillisella nettitikulla, jos wifi-yhteyttä ei ole käytettävissä.

Comments are closed.