Teema- ja erikoisristeilyiltä vaihtelua Itämerellä matkailuun

Halpa keskikalja, seisova pöytä ja B-luokan iskelmälaulaja eivät kaikille riitä syyksi risteilylle lähtemiseen. Laivayhtiöt ja matkanjärjestäjät ovat siksi alkaneet järjestää risteilyjä, joilla on jokin kapeampaa kohderyhmää kiinnostava teema, kuten harrastus tai tietty musiikkityyli.

Kaupallisten radiokanavien kuuntelijoille ovat tuttuja mainokset kanavan järjestämistä risteilyistä, joita voidaan suuren esiintyjä- ja osallistujamäärän perusteella pitää laivalla järjestettävinä festivaaleina. Myös esiintyjät ovat kärkikaartia. Esimerkiksi vuoden 2017 Radio Rock -risteilyllä esiintyivät Sonic Syndicate, Amorphis, Brother Firetribe ja Disco Ensemble. Mukana oli myös kanavan suosikkijuontajia. Radio Basson Bassoristeilyllä 2018 esiintyvät esimerkiksi Axel Kala, Ruudolf ja SOFA. Radio Suomipopin risteilyllä 2019 ovat mukana kanavan juontajat ja artisteina ovat ainakin VESALA ja Stig. Radio Iskelmän järjestämillä Iskelmäristeilyillä ovat esiintyneet esimerkiksi Kaija Koo, Eini, Lauri Tähkä ja Juha Tapio. Radio Novan retroristeilyllä 2019 keskitytään heilumaan ysärimusiikin tahdissa.

Radio Classic järjestää keväällä 2019 Tonava kaunoinen -risteilyn, jossa ei lilluta Itämerellä vaan matkataan Tonavaa pitkin Münchenistä Wieniin, Budapestiin, Bratislavaan ja Linziin. Mukana on musiikkiasiantuntijana Aarno Cronvall. Aiemmin Radio Classic on risteillyt mm. Välimerellä, jonne mennään myös Helmiradion kuuntelijaristeilyllä Barcelonasta Sardiniaan, Napoliin, Roomaan ja Marseilleen.

Radio Nostalgia järjestää vuonna 2019 kuuntelijamatkanaan 12 päivän risteilyn Karibialla, lähtöpaikkana Florida ja kohteina muun muassa Bahamasaaret, Jamaika, Cayman-saaret ja Meksiko.

Festariristeilyjä autolautoilla

Myös jotkin festarijärjestäjät ovat vieneet festarit vesille. Joulukuussa 2018 Provinssi goes Viking Line -risteilyllä esiintyvät Elastinen, Ellinoora, Ruusut, Cledos, Leo ja Provinssin DJ:t. Ohjelmassa on myös Provinssi-visa ja -bingo.

Muita tietyn musiikinlajin ympärille luotuja risteilyjä ovat Viking Linen Nordic Metal Cruise, jolla voi kuunnella synkkäsävyisiä heavy metal -bändejä Suomesta, Ruotsista ja Norjasta, rautalankamusiikkiin keskittyvä saman yhtiön Twist & Twang sekä tekno- ja klubimusiikkiin keskittyvät Matkavekan Hitmix Jysäri ja Viking Linen Revolutionary Night. Viking Linen Tanssilavojen nostalgiaa -risteilyillä kuullaan muun muassa Olavi Virran tuotantoa. Punaisten laivojen suomenruotsalaisilla tanssiristeilyillä esiintyvät mm. Tommys ja Dansbandet Streamline & Jeanette.

Matkavekan Raskasta joulua -risteily on osa saman nimistä heavymuusikoiden joululaulukiertuetta. Joulu- ja joululauluteemaisia risteilyjä järjestää useampikin varustamo ja matkanjärjestäjä.

Telkkarista laivalle fanien pariin

Jotkin tv-sarjojen tuotantoyhtiöt ryhtyneet järjestämään ohjelmiinsa liittyviä risteilyjä. Esimerkiksi Salatut elämät 20 vuotta -juhlaristeilyllä tammikuussa 2019 sarjan näyttelijät esittävät sarjan juhlajakson ennakkonäytöksenä. Lisäksi näyttelijät vastaavat katsojien sarjaa koskeviin kysymyksiin, laulavat karaokea ja esiintyvät valokuvissa katsojien kanssa. Koekuvauksissa voi kuka tahansa kokeilla, sopisiko näyttelijäksi Salkkareihin.

Huutokauppakeisari Aki Palsanmäki järjestää Viking Linen laivoilla oikeita huutokauppoja, jotka on nimetty asiaankuuluvasti ”Olokee hiljaa ja huutakee”. Huutokauppakeisaria puolisoineen pääsee näillä teemaristeilyillä myös tapaamaan.

Harrastusristeilyillä voi tanhuta, jumpata, perehtyä perennoihin tai hehkuttaa hevosista

Harrastuksiin liittyviä risteilyjä on järjestetty esimerkiksi hevosharrastajille, puutarhanhoidosta kiinnostuneille, ralliharrastajille, jääkiekkofaneille, harmonikansoittajille, hyvinvoinnista kiinnostuneille sekä kauneusaiheisia risteilyjä tälläytymisestä kiinnostuneille. Vuosittainen Tulimeri-risteily on suunnattu vapaapalokuntalaisille, pelastusalalla toimiville ja muille alasta kiinnostuneille. Saksaan ja kauemmaskin risteilyjä järjestävä Kristina Cruises järjestää viiden päivän kuororisteilyn nimeltä Kuorot kohtaavat Itämerellä.

Ikaalisten matkatoimiston ja Suomen nuorisoseurojen tapahtumatoimisto Pispalan Sottiisin järjestämällä Folklandia-risteilyllä 2019 on mukana yli sata kansantanssin ja kansanmusiikin esiintyjäkokoonpanoa kahdeksasta eri maasta. Risteilyllä voi esimerkiksi laulaa maakuntalauluja, tanssia huutokatrillia ja kisata tikkuristin suomenmestaruudesta.

Laivaristeilyille on lähdetty Suomesta jo vuosia, eikä loppua näy. Tulevaisuudessa matkanjärjestäjät ja laivayhtiöt saattavat entistä enemmän kehittää pienille kohderyhmille tarkoitettuja teema- ja erikoisristeilyjä. Ei ainakaan voida ajatella, että samanlaiset risteilytuotteet kiinnostavat tulevaisuudessa kaikkia, koska ne eivät kiinnosta kaikkia nytkään. Erilaiset teema- ja erikoisristeilyinnovaatiot ehkä odottavat keksijöitään.

Comments are closed.