Aminohapot ja reissaaminen – mitä kannattaa muistaa?

Kehomme on melkoinen kokonaisuus, jota meidän pitää huoltaa muutenkin kuin vain pitämällä hauskaa. Kehomme kaipaa myös lepoa, ravintola ja mielemme viihdettä ja seuraa. Itämeren matkailu tarjoilee näistä hyvän kokonaisuuden, kunhan vain muistaa pitää ”jalat” maassa eli ei lähde aivan 100% viihteelle, vaan muistaa käyttäytyä ja huomioida oman itsensä lisäksi myös muut. Esimerkiksi aminohappoja ei pidä unohtaa, sillä niitä kehomme tarvitsee, eikä saa itse valmistettua – joten ravintoa on tärkeää. Katsotaampa tätä lähemmin…

Ihmiselle tärkeitä aminohappoja on 21 kappaletta, joista elimistömme pystyy itse tuottamaan 12 aminohappoa. Loput yhdeksän aminohappoa – histidiini, isoleusiini, leusiini, lysiini, metioniini, fenyylialaniini, treoniini, tryptofaani ja valiini – tulee saada ravinnosta, ja niitä kutsutaan välttämättömiksi aminohapoiksi.

Histidiini – et varmasti ole siitä välttämättä aiemmin kuullut. Se on lapsille ja myös aikuisille välttämätön aminohappo. Keho tarvitsee L-histidiiniä tuottaakseen useita entsyymejä, muun muassa gastriinia. Gastriini auttaa ruoansulatuksessa ja vapauttaa ruoasta ravintoaineita, kuten vitamiineja ja mineraaleja. Yksi tärkeimpiä L-histidiinin tehtäviä on pitää yllä muun muassa sinkin ja raudan sekä muiden mineraalien tasapainoa veressä. Histidiini sitoutuu sinkkiin ja kuljettaa sen soluihin, joissa sitä eniten tarvitaan. Henkilö, joka ei saa riittävästi histidiiniä kärsii usein sinkin puutteesta. Tätä histidiiniä ja muita aminohappoja on nykyään saatavilla verkkoapteekista.

Entä fenyylialaniini???? Fenyylialaniini tukee mielenterveyttä ja muistia sekä endorfiinituotantoa. Se toimii tyrosiinin esiasteena tukien adrenaliinin, noradrenaliinin ja dopamiinin tuotantoa kehossa.

Reissaaminen ja oma keho

Aikuisen ihmisen lepotarve on yleensä 7-9 tuntia yössä. Tarve voi vaihdella henkilöstä toiseen ja voi myös vaihdella elämäntapaan, ikään ja terveydentilaan liittyvien tekijöiden vuoksi. On tärkeää nukkua riittävästi ja levätä tarpeeksi, jotta keho ja mieli voivat palautua ja toimia tehokkaasti. Reissussa helposti ”rähjääntyy” ja erilaisten aktiviteettien ja aikataulujen vuoksi lepo saattaa jäädä minimiin, mutta pidemmän aikaa ei keho sellaista jaksa eikä kestä, joten muista myös uni ja lepääminen, jotta jaksat matkata paremmalla energialla ja sitä kautta myös paremmalla huomiokyvyllä. Huomiokyky ja väsymys ovat tiiviissä yhteydessä toisiinsa. Väsyneenä huomiokyky heikkenee, ja se voi johtaa virheisiin, unohduksiin, heikentyneeseen suorituskykyyn ja huonoon keskittymiskykyyn. Huonosti nukutun yön jälkeen huomiokyky saattaa olla huonompi, ja se voi vaikuttaa negatiivisesti päivittäisiin toimintoihin ja tehtäviin. Siksi on tärkeää nukkua tarpeeksi ja välttää ylikuumenemista, jotta huomiokyky säilyy mahdollisimman hyvänä. Reissussa onkin hyvä huomioida sekä sopiva vaatetus, että nukkumista ajatellen jopa oman tyynyn mukaan ottaminen reissuun.

Oman kehon huomioiminen reissussa

Entä jos matkaan liittyy enemmän myös kävelyä, onko kengät kunnossa? Ei olisi kivaa viettää osaa lomasta tai reissusta jalat kipeinä väärien kenkien vuoksi. Siinä missä kehomme on tehty liikkumaan, on hyvä kuunnella sitä ja sen mahdollisia kiputiloja, ja jos kipuja on enemmän, kannattaa miettiä matkan ja reissaamisen siirtämistä. Keho tarvitsee liikuntaa ylläpitääkseen hyvää fyysistä ja henkistä terveyttä. Säännöllinen liikunta parantaa verenkiertoa, lihasten ja luiden vahvuutta, kestävyyttä ja koordinaatiokykyä. Liikunta myös vähentää stressiä ja parantaa mielialaa. Keho kaipaa erilaisia liikuntamuotoja, jotta kaikki kehon osat saavat tarvittavaa harjoitusta ja jotta liikunnan hyödyt ovat mahdollisimman laajat. On suositeltavaa liikkua vähintään 30 minuuttia päivässä useampana päivänä viikossa.

  • lepo
  • oikeat vaatteet ja kengät
  • ruokailut
  • ei liian tiukkoja aikatauluja
  • nauti matkasta

Matkustamisella jo sinällään on oma merkityksensä meidän mielialaamme – riippuen sitten onko kyse töistä, lomasta tai arkimatkustamisesta, jokainen matka (pienikin) merkitsee jotain mielialaamme – ja matkan aikainen sää, ruuhkaat, matkakumppanit, kaikilla on oma pieni osansa matkakokonaisuudesta. Matkustaminen voi vaikuttaa mielialaan monin eri tavoin. Matkustamiseen liittyvä stressi ja väsymys voivat aiheuttaa negatiivisia tunteita, kuten ahdistusta tai masennusta. Toisaalta matkustaminen tarjoaa myös mahdollisuuden rentoutua, nähdä uusia paikkoja ja kokea uusia asioita, mikä voi parantaa mielialaa. Pitkät matkan aikana vietetyt tunnit istumassa paikallaan, väärä ruokavalio ja huono nukkuminen voivat kuitenkin heikentää mielialaa. Matkustamisen aikana on tärkeää varata tarpeeksi aikaa lepäämiseen ja rentoutumiseen, noudattaa terveellistä ruokavaliota ja tehdä säännöllistä liikuntaa, jotta matkustamiseen liittyvät negatiiviset vaikutukset mielialaan voidaan vähentää.

Pidä siis itsestäsi huolta myös reissun päällä!

Comments are closed.