Helpota lomaltapaluuta suunnittelemalla seuraava lomasi jo nyt  

Kesäloma alkaa olla taputeltu ja on aika palata takaisin sorvin ääreen. Akkusi ovat toivottavasti latautuneet ja olet valmis syksyn työsarkaan. Kesälomaa on ihana muistella jälkikäteen ja voihan ajatuksissa olla jo seuraavakin loma. Jos olet niitä ihmisiä, jotka nauttivat matkustamisesta tai muuten huolettomasta elämästä lomalla, kannattaa sinun lukea tämä artikkeli. Jotta saat lomastasi kaiken haluamasi irti, tulee sinulla olla tarpeisiisi sopiva lomabudjetti. Harva pystyy lähtemään lomalle hetken mielijohteesta ja ilman säästämistä. Nyt onkin erinomainen aika tehdä suunnitelma seuraavan loman budjettia varten ja alkaa laittamaan rahaa sivuun.

Säästämisen ei tarvitse olla tiukkapipoista kaikesta luopumista. Lisäksi motivaatiosi säästämistä kohtaan pysyy korkealla, kun se ei tunnu rankaisulta. Alta voit lukea vinkit lomabudjetin tekoon ja kuinka pystyt säästämään ilman, että sinun täytyy tinkiä kuukausittaisesta elintasostasi.

Lomakohde vaikuttaa budjettisi kokoon

Itämeren alueella on monta upeaa kohdetta niin kotimaassa kuin ulkomailla. Lomabudjettisi koko riippuu vahvasti siitä kuinka pitkälle ja mihin kohteeseen haluat matkustaa. On eri asia lähteä Hailuodolle viikonlopuksi, kuin Muhulle tai Bornholmille. Paikanpäälle pääseminen on vain yksi kulu, tämän lisäksi kohteen elintaso ja turismitarjonta vaikuttavat lomasi loppuhintaan.

Kohteen lisäksi omat tottumuksesi vaikuttavat budjetin kokoon: matkustatko yksin vai perheen kanssa, haluatko yöpyä hotellissa, vai oletko enemmän mökkeily tai telttailutyyppiä. Suuri tekijä on myös loman kesto. On itsestään selvää, että viikonloppuloma maksaa vähemmän kuin viikon tai kahden pituinen matka. Sinun tulee siis päättää millaista budjetin suuruusluokkaa tavoittelet.

Selvitä kulujesi sekä tulojesi suhde

Tässä vaiheessa on hyvä tarkastella omien tulojesi ja menojesi suhdetta listaamalla kaikki kuukausittaiset menosi ja tulosi tarkasti ylös. Menoihin on hyvä sisällyttää myös vuosittain veloitettavat kulut, kuten vakuutukset. Mitä tarkemmin listaat kulusi, sitä tarkemman kuvan saat menoistasi ja sen vähemmän sinulle tulee yllätyksiä. Tuloihin sinun tulee kirjata palkkatulosi, mahdolliset sosiaalietuudet, nostamasi osingot ynnä muut tulot realistisesti. Ideaalitilanteessa tulosi ovat suuremmat kuin menosi ja voit alkaa säästämään lomaasi varten. Jos tulosi ovat pienemmät kuin menosi, tulee sinun karsia menojasi, jotta et joudu taloudellisiin vaikeuksiin. Vaihtoehtoisesti voit miettiä myös uusia tulonlähteitä, jotta saat taloutesi tasapainotettua.

Se kuinka paljon pystyt säästämään kuukaudessa riippuu tulojesi suhteesta menoihisi. Kun menosi ovat tulojasi pienemmät, voit laittaa ylijäämän säästöön. Näin säästäminen ei horjuta talouttasi eikä vaadi sinua muuttamaan kulutustottumuksiasi. Säästämistä varten on hyvä avata erillinen tili, jotta näet selkeästi paljonko sinulla on kertynyt säästöön. Et myöskään pääse vahingossa käyttämään säästöjäsi arjen rahoittamiseen.

Sovita lomasi ajankohta säästämistahtiisi

Kun olet selvittänyt paljonko voit säästää kuukaudessa ja kuinka paljon tarvitset lomaasi varten rahaa, voit päättää lomasi ajankohdan. Voi olla, että joudut lykkäämään loman ajankohtaa hieman, jos toivot lomalta enemmän, kuin säästämistahtisi sallii. On täysin ok viettää muutama pienemmän budjetin loma sillä välin, kun säästät unelmalomaasi varten. Hyvää kannattaa odottaa.

Pikalaina avuksi loppukiriä varten

Elämässä tapahtuu joskus yllättäviä käänteitä, eikä kaikkea pysty ennustamaan. Voi olla, että pesukoneesi rikkoutuu juuri lomaa edeltävällä viikolla, eikä sinulla ole puskuria tarpeeksi kattamaan vahinkoa kokonaisuudessaan. Tällöin voi lomakassaan kajoaminen olla ainoa vaihtoehto. Voi myös olla, että säästämissuunnitelmasi ei ole täysin pitänyt ja budjetista puuttuu edelleen osa, kun loman aika koittaa. Pitkään odotettua matkaa on kuitenkin harmi siirtää tulevaisuuteen. Tässä tapauksessa voi pikalaina olla varteenotettava vaihtoehto.

Sinulla on jo säästösuunnitelma valmiina ja tiedät kuinka paljon pystyt irrottamaan kuukausibudjetistasi lainan maksamiseen. Ottamalla lainan pääset matkalle ja voit maksaa sen jälkikäteen samalla budjetilla, millä säästit ennen lomaasi. Muistathan kuitenkin aina vertailla lainoja, jotta löydät tarpeeseesi parhaiten sopivan vaihtoehdon. Moneezy auttaa sinua lainan valitsemisprosessissa. Syötettyäsi tietosi verkkosivuilla saat listauksen sinulle sopivista vaihtoehdoista ja sinun tulee vain valita niistä paras.

Lomailu on mahdollista kaikille, mutta monelle se vaatii enemmän suunnittelua ja pitkäjänteistä säästämistä. Lomabudjetin laatiminen ei kuitenkaan ole vaativaa. Suunnitelmassa pysymisenkin luulisi olevan helppoa, sillä motivaatio lomaa kohtaan on korkealla. Näillä ohjeilla saat otettua ensimmäiset askeleet kohti unelmalomaasi. Ei siis muuta kuin nautinnollista loman suunnittelua ja menestyksekästä säätämistä!


Muuta luettavaa muualta:

Onko Matsmart tai Fiksuruoka sinulle tuttu?

Vanhentuvia elintarvikkeita myymään on syntynyt verkkokauppoja, kuten vuonna 2013 perustettu ruotsalainen Matsmart ja vuonna 2016 perustettu suomalainen Fiksuruoka. Ne hankkivat myyntituotteensa suoraan valmistajilta ja maahantuojilta, ja myytävät tuotteet ovat huoneenlämmössä säilyviä pakattuja elintarvikkeita, kuten viljatuotteita, makeisia, virvoitusjuomia ja säilykkeitä. Valikoimiin kuuluu myös esimerkiksi pakkausuudistuksen takia epäkuranteiksi muuttuneita käyttötavaraeriä.

Comments are closed.