Pavut omasta kahvimetsästä, porot mullaksi – Punaisten laivojen uusi kahvi tekee hyvää monin tavoin

Viking Linen matkustajat nauttivat vuosittain 8,5 miljoonaa kupillista kahvia. Nyt niistä jokainen parantaa viljelijäperheiden elinoloja ja vähentää ilmastopäästöjä. Uusi Slow Forest -kahvi viljellään Laosissa varustamon omassa, ennallistetussa kahvimetsässä.

Kaikki Viking Linen laivoilla tarjottava kahvi on nyt kestävästi tuotettua Slow Forest -kahvia, joka viljellään Laosin ylätasangoilla varustamon 75 hehtaarin nimikkotilalla ja paahdetaan Tanskassa. Kahvipensaat eivät kasva perinteisillä hakatuilla avomailla, vaan ennallistetuilla peltometsäviljelmillä puiden siimeksessä. Viking Linen nimikkotila onkin merkittävä hiilinielu – tavoitteena on istuttaa sinne peräti 30 000 puuta eli lähes 400 puuta hehtaaria kohden. Kahvimetsä myös lisää monin tavoin paikallisen luonnon monimuotoisuutta.

Kahvin viljelemisestä, prosessoinnista ja paahtamisesta vastaa Slow Forest Coffee. Yritykselle on tärkeää, että tuotantoketju on reilu ja läpinäkyvä. Ympäristöhyötyjen lisäksi Slow Forest –kahvi takaa yhteisön viljelijöille työtä, paremman toimeentulon kuin kahvinviljelijöillä keskimäärin sekä turvaa sairaustapauksissa.

– Perinteisen kahvintuotannon hiilijalanjälki on suuri ja valtaosa tuotoista päätyy tuotantomaiden sijasta Eurooppaan. Me halusimme toimia toisin. Asiakkaamme haluavat tehdä vastuullisia valintoja, ja nyt he voivat nauttia kahvista paremmin mielin kuin koskaan aikaisemmin, Viking Linen ravintolapäällikkö Janne Lindholm kertoo.

Slow Forest -kahvin pavut saavat kypsyä kaikessa rauhassa puiden varjossa ilman kemiallisia lannoitteita. Ne myös poimitaan käsin. Nämä seikat parantavat merkittävästi kahvin laatua ja makua. Viking Linen uusi kahvi on 100-prosenttista arabicaa – siinä on tasapainoisessa suhteessa hapokkuutta sekä pähkinän ja suklaan makuja. Paahtoprofiilin on suunnitellut maailman arvostetuimpiin paahtomestareihin kuuluva tanskalainen Michael de Renouard.

– Valitsimme laivan kahviin tumman paahdon, joka vastaa hyvin niin suomalaisten kuin ruotsalaistenkin nykyisiin mieltymyksiin. Suomalaisten kahvimaku on viime vuosina kehittynyt yhä tummempaan suuntaan. Ennen lopullista valintaamme uusi kahvi oli testissä sekä Viking Cinderellan buffet-ravintolassa että henkilökunnan messissä – molemmista tuli suitsutusta. Kun kahvia keitetään vuodessa 8,5 miljoonaa kupillista, ei mitään voi jättää sattuman varaan! Janne Lindholm sanoo.

Viking Linella kahvin vastuullisuus ei rajaudu vain tuotantoketjuun. Laivoilta kahvinporot nimittäin kierrätetään puutarhamullan raaka-aineeksi. Se vähentää merkittävästi neitseellisen turpeen käyttöä mullan valmistuksessa.

– Meillä on tavoite, että kaikki mahdollinen laivoille kerran tuotu kierrätetään tai käytetään uudelleen. Se pätee niin jätteisiin kuin esimerkiksi käytöstä poistuviin tekstiileihin. Hyvä esimerkki elinkaariajattelustamme on laivojen ravintoloiden käytetyt paistorasvat – niistä tehdään biopolttoainetta suomalaiselle meriteollisuudelle, Viking Linen vastuullisuuspäällikkö Dani Lindberg sanoo.

Slow Forest Coffee – 5 faktaa

  1. Slow Forest Coffee on kahvialan yritys, joka toimii Laosissa, Vietnamissa ja Indonesiassa yhteistyössä yli 500 paikallisen kahvinviljelijän kanssa.
  2. Yrityksen perusti vuonna 2019 Pinja Puustjärvi halusta suojella Laosin metsiä ja auttaa paikallisia viljelijöitä. Puustjärvi on lapsena asunut Laosissa isänsä työn takia.
  3. Kahvia viljellään ennallistetuissa kahvimetsissä, jotka sitovat merkittävästi hiiltä ja lisäävät luonnon monimuotoisuutta.
  4. Yritykselle on tärkeää, että tuotantoketju on vastuullinen ja läpinäkyvä ja toiminta hyödyttää niin ympäristöä kuin paikallisia yhteisöjä.
  5. Slow Forest Coffee maksaa viljelijöille parempaa korvausta kuin Laosissa keskimäärin ja tarjoaa etuja, jotka helpottavat viljelijöiden elämää: ennakkomaksuja, koulutusta ja mahdollisuuden lainata rahaa hätärahastosta.

Lisää tietoa Slow Forest Coffee:sta täällä

Comments are closed.